VCL/VTL

Column van Erik: Vrijwilligers

Vaak wordt er gezegd ‘vrijwillig, maar niet vrijblijvend’ en dat kunnen we vanuit de KNLTB alleen maar beamen. Momenteel is het een lekker drukke periode op de verenigingen met het einde van de competities en straks de interne en open toernooien. Daar heb je als vereniging natuurlijk voldoende vrijwilligers voor nodig en vooral ook commitment. Gelukkig hebben we er veel en ik wil langs deze weg dan ook mijn waardering uitspreken voor hun inzet.

In Nederland hebben we een prachtige verenigingscultuur met in ons geval 1650 tennisverenigingen. Die kunnen niet bestaan en draaien zonder vrijwilligers, dat is uitgesloten. Door de inzet van vrijwilligers blijft de sport betaalbaar. Zonder vrijwilligers komt dat in de toekomst echt onder druk te staan.

Helaas horen we in de praktijk dat veel verenigingen moeite hebben om vrijwilligers te krijgen. “Nee, ik heb het te druk, geen tijd”, hoor je vaak wanneer gevraagd wordt om te helpen op de vereniging. Dat is jammer, want het is niet alleen belangrijk voor de club, maar het is ook nog eens super gezellig om met elkaar een steentje bij te dragen. Je leert weer nieuwe mensen kennen en ziet de club van een andere kant. Alle hulp is welkom.

Daarom hoop ik dat iedereen zijn of haar steentje bijdraagt. Vele handen maken immers licht werk. Want als iedereen zich als klant gaat gedragen, blijft er al heel snel van de verenigingscultuur niets meer over. 

Het betrekken van leden bij de vereniging begint al bij de jeugd. Kunnen sommige jeugdleden al assisteren bij activiteiten, clinics of toernooitjes? Op die manier leren ze de eerste kneepjes van het vrijwilligers-vak.  Op iets oudere leeftijd (12-18 jaar) zien we steeds vaker WhoZnext teams ontstaan. Dat zijn teams die op de eigen vereniging jeugdactiviteiten organiseren en waarvan de leden later ook doorstromen naar commissies of zelfs het bestuur.

Omdat iedereen steeds minder tijd heeft, is de tijd van grote besturen en commissies wel voorbij. Een wat compacter bestuur, kleinere commissies en juist meer mensen die de activiteiten organiseren is meer van deze tijd. De meesten willen heus wel een activiteit organiseren, dat heeft een kop en een staart en is goed te overzien. Maak het leuk, waardeer en beloon ze. Dan stimuleer je de cultuur en worden vrijwilligers ambassadeurs voor andere toekomstige vrijwilligers. Dan gaat het balletje rollen. Ook het ‘omdopen’ van commissies in teams werkt goed. Iedereen wil namelijk wel in het Feest Team of Open Toernooi Team 😊.

Hierbij dus een oproep aan verenigingen om zoveel mogelijk concrete activiteiten te organiseren en een oproep aan leden om de handen uit de mouw te steken en in ieder geval 1 activiteit mee helpen te organiseren. Dan kunnen we nog heel lang van ons verenigingsleven genieten!

Erik Poel

Algemeen Directeur KNLTB