Paul Haarhuis TE Award

Paul Haarhuis onderscheiden met Tennis Europe Award

Oud-topspeler en captain Paul Haarhuis ontving gisteren op de Libéma Open in Rosmalen de Tennis Europe Award uit handen van algemeen directeur Erik Poel. Deze internationale onderscheiding is op aanvraag van de KNLTB toegekend als blijk van waardering voor zijn inzet voor het tennis in Nederland en internationaal.

Paul Haarhuis (1966), is een voormalig professioneel tennisser en nummer 1 in het dubbelspel. Tijdens zijn carrière won hij zes Grand Slam-titels in het dubbelspel, waarvan vijf samen met Jacco Eltingh en één met Yevgeny Kafelnikov. In zijn tenniscarrière werd hij samen met Jacco Eltingh het eerste team ooit dat alle Grand Slams won. Zijn hoogste single ranking was wereld nummer 18 (1995). Als Davis Cup-speler speelde Paul in 27 wedstrijden voor Nederland. Paul beëindigde zijn loopbaan in 2003 vanwege een schouderblessure.

Na zijn actieve carrière richtte hij samen met Jacco Eltingh het bedrijf Tennis Events op. Jarenlang hebben ze met succes tennis gepromoot in Nederland met vele clinics en evenementen, zoals de Afas Tennis Classics met voormalige tennislegendes.

In 2016 trad hij toe tot de KNLTB als hoofd van de toptennisafdeling. Daarnaast werd hij captain van de Davis Cup en Billie Jean King Cup teams, waarmee hij vele successen behaalde. De laatste jaren van zijn actieve trainersloopbaan bleef hij bij de bond en was hij als Bondscoach Heren verantwoordelijk voor talenten en toptennissers. Paul nam vorig jaar afscheid als captain van het Billie Jean King Cup team en blijft nu nog actief als captain van het Davis Cupteam.

Erik Poel: “Als speler was Paul al heel goed in staat om kalm en beheerst te blijven tijdens moeilijke momenten op het veld. Hij kon tegenstanders heel goed lezen en kon daardoor veel goede oplossingen bedenken om dat tegen te gaan. Deze vaardigheden nam hij mee als coach en deelde deze met veel praktische voorbeelden aan al zijn spelers, wat een enorm voordeel was. Als persoon is hij erg sociaal en maakt graag een grapje en staat altijd klaar om als eerste te dienen. Paul heeft veel voor het Nederlandse tennis betekend, en nog steeds. Hij verdient deze onderscheiding dan ook zeer”.

Paul Haarhuis was verrast door dit gebaar. “Ik ben enorm vereerd met deze onderscheiding. Ik heb het altijd met veel plezier gedaan, tennis is mijn passie. Ik hoop nog veel mooie jaren bij te kunnen dragen aan de promotie en ontwikkeling van het Nederlandse tennis.”