Foto Esther

Esther Vergeer genomineerd voor de International Tennis Hall of Fame

Rolstoeltenniskampioen Esther Vergeer is genomineerd voor de International Tennis Hall of Fame. Samen met Rick Draney uit de Verenigde Staten is ze kandidaat voor de categorie rolstoeltennis. Vergeer en Draney voegen zich bij de zeven ervaren ATP- en WTA-spelers voor de stemming voor de introductie in de International Tennis Hall of Fame's Class of 2023. 

Genomineerden voor de categorie rolstoeltennis komen om de vier jaar in aanmerking voor een nominatie. Alleen kandidaten met een uitstekende staat van dienst op het gebied van competitieve prestaties op het hoogste internationale niveau komen hiervoor in aanmerking. 

Esther Vergeer voelt zich ontzettend vereerd met haar nominatie: "Onderdeel zijn van de tennisfamilie, en ook het zien groeien van de tennis als sport, maakt me heel trots. Ik blijf hard werken om deze prachtige sport te helpen en levens op de meest positieve manier te veranderen. Deze nominatie is een nieuwe stap in de verdere ontwikkeling van onze sport."

Esther Vergeer is één van de meest talentvolle rolstoeltennissers in de geschiedenis als 13-voudig ITF Wereldkampioen en 14-voudig kampioen rolstoel Masters Singles. Haar heerschappij als nummer 1 van de wereld in het enkelspel , maar liefst 668 ononderbroken weken van oktober 2000 tot januari 2013. Tijdens de Paralympische Spelen claimde Vergeer in totaal acht medailles (zeven gouden) in vier opeenvolgende Spelen van 2000 tot 2012. De prestaties van Vergeer bij Grand Slams zijn even ongekend. Ze beëindigde haar carrière met 21 Grand Slam-titels in het enkelspel en 23 in het dubbelspel. In januari 2013 was Vergeer 10 jaar ongeslagen in het enkelspel en beëindigde haar carrière met een streak van 470 singles overwinningen.

Als toernooidirecteur van het ABN AMRO OPEN en met haar eigen stichting 'De Esther Vergeer Foundation' blijft ze zich inzetten voor de sport.

Stemmingsronde

De Official Voting Group bestaande uit tennisjournalisten, historici en Hall of Famers, zal de komende maanden hun stem uitbrengen. Na de officiële stemming wordt begin volgend jaar de Class of 2023 bekend met een introductieceremonie op 22 juli 2023.

Genomineerden spelerscategorie

In de spelerscategorie maakt dubbelspelkampioen Daniel Nestor uit Canada zijn debuut. De zes extra genomineerden die weer terugkeren in de stemming voor 2023 zijn: 

  • Cara Black uit Zimbabwe, voormalig wereldkampioen in het dubbelspel en elfvoudig Grand Slam-kampioen in dubbel en gemengd dubbel;
  • Juan Carlos Ferrero van Spanje, 2003 French Open kampioen en voormalig wereldkampioen nr. 1;
  • Ana Ivanović uit Servië, voormalig wereldkampioen nr. 1 en 2008 French Open-kampioen;
  • Carlos Moyá uit Spanje, winnaar van de Franse Open in 1998 en voormalig wereldkampioen nr. 1;
  • Flavia Pennetta uit Italië, voormalig wereldkampioen dubbelspel en 2015 US Open-kampioen enkelspel
  • Lisa Raymond uit de Verenigde Staten, winnares van 11 Grand Slam-titels in het dubbelspel en gemengd verdubbelt, en een voormalig dubbelspel wereld nummer 1. 

Meer informatie over de International Tennis Hall of Fame, vind je hier.