Tennis Awards 2022

KNLTB Tennis Awards voor Van Rijthoven, Rus, Koolhof en De Groot

Tijdens een feestelijk diner op het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen zijn de jaarlijkse KNLTB Tennis Awards uitgereikt. Tim van Rijthoven, Arantxa Rus, Diede de Groot, Wesley Koolhof, Thijs Boogaard en Lizzy de Greef vielen in de prijzen.

Tim van Rijthoven werd gekroond tot Tennisser van het Jaar 2022. De 25-jarige Brabander won dit jaar Libéma Open en volgde na tien jaar Robin Haase in het enkelspel op als ATP-winnaar. Na zijn geweldige zege op de grasbanen van het Autotron ’s-Hertogenbosch ontving Van Rijthoven een wildcard voor Wimbledon. Het gebeurt niet vaak dat aan een speler buiten Groot-Brittannië deze gunst wordt geboden. Van Rijthoven reikte in Londen tot de vierde ronde, waar hij van latere winnaar Novak Djokovic een set winst te winnen.

"Hij heeft dit jaar tennis in Nederland als geen ander op de kaart gezet door een ongelooflijk goed grasseizoen te spelen. Iedereen kent Tim van Rijthoven nu en hij is zeer geliefd", aldus de jury bestaande uit Kristie Boogert, Richard Krajicek en Sjeng Schalken.

Ondanks dat er op Wimbledon geen punten voor de wereldranglijst waren te verdienen, bereikte Van Rijthoven in juli met plaats 101 zijn persoonlijk hoogste notering.

Arantxa Rus werd voor het derde jaar op rij door de jury gekozen als Tennisster van het Jaar. De speelster uit Monster staat met plaats 114 verreweg het hoogst genoteerd op de WTA-ranking. De in Spanje wonend en trainende Rus is een op en top sportvrouw. Ze speelde dit seizoen 33 toernooien en boekte drie ITF-toernooizeges.

De award voor Beste Dubbelspeler 2022 kon niet anders dan aan Wesley Koolhof worden toegekend. Na Tom Okker, Paul Haarhuis en Jacco Eltingh werd de Duivenaar de vierde Nederlander die op de eerste plaats van de individuele wereldranglijst voor dubbelaars wist te komen. Aan de zijde van Neal Skupski won Koolhof maar liefst zeven ATP-titels, waaronder drie Masters 1000-toernooien. Op Roland Garros won hij zijn eerste Grand Slamtitel. Samen met Ena Shibahara was hij de beste in het gemengddubbelspel.

Diede de Groot bleef dit jaar ongeslagen en dat leverde haar de award voor Beste Rolstoeltennisser 2022 op. De absolute nummer één van de wereld won naast alle vier de Grand Slamtoernooien ook de wereldtitel. In de finale van de Wheelchair Tennis Masters in Oss boekte ze haar 72ste officiële winstpartij op een rij.

Aanmoedigingsprijzen werden uitgereikt aan Thijs Boogaard en Lizzy de Greef
Thijs Boogaard toonde zijn potentie door in Frankrijk het prestigieuze juniorentoernooi Les Petits As Mondial Lacoste in zowel single als dubbel te winnen. Later in het jaar was hij bij de European Junior Championships in Tsjechië ook de beste in zowel enkel- als dubbelspel voor spelers tot en met 14 jaar.

Lizzy de Greef verdiende de aanmoedigingsprijs door de grote progressie die ze in het rolstoeltennis heeft gemaakt. De speelster uit Alphen aan den Rijn eindigde als tweede op de wereldranglijst voor junioren, maar won in het Italiaanse Alghero samen met Jinte Bos haar eerste (dubbel)titel bij de senioren. Ze schreef daarnaast twee juniorentoernooien op haar naam. Op de wereldranglijst eindigde ze het jaar als mondiale nummer 22.

De 18-jarige De Greef promoot de activiteiten van de Esther Vergeer Foundation en in het bijzonder het project ‘Join the club’. Hierdoor is ze een voorbeeld voor andere sporters en een ambassadeur voor het rolstoeltennis.