Tennis scorebordjes

Column Erik: Dank je wel… en door

Wat hebben 631.000, 900, 500.000, 1 en 1 miljoen met elkaar te maken? Een kleine hint: ook met het KNLTB-jaarcongres van 18 februari in Ahoy, maar daarover straks meer.

De afgelopen tijd ging het veel over de sportparticipatie van jongeren tussen de 13 en 17 jaar. Die neemt in rap tempo af. Dat was de conclusie van een onderzoek van bureau Kantar in opdracht van NOC*NSF. ‘Pubers haken af bij sportclub door vaste trainingstijden en verplichtingen’, kopten de media.

Keuzevrijheid is king

En dat niet alleen. Het probleem sijpelt door alle lagen van de samenleving. Verenigingen hebben steeds minder leden. We weten allemaal wel hoe dat komt. Onze maatschappij verandert. Meer flexibiliteit en vrijheid wanneer te sporten. Keuzevrijheid is king. Dat is wat we steeds meer willen én dus ook doen. Onder de streep beslist de individuele sporter uiteindelijk altijd nog zelf. Niet de sportvereniging of in ons geval de tennis- en padelverenigingen en -centra.

Toch hebben wij als KNLTB in tegenstelling tot veel andere sportbonden de wind enorm mee. Onze vlag wappert fier in de top. We groeien als KNLTB met zowel tennis als padel en hebben nu 631.000 leden. En degene die meteen roept van ‘allemaal dankzij padel’, dat mag, maar is toch echt te kort door de bocht.  

Goede weg ingeslagen

Natuurlijk speelt padel een enorme belangrijke rol in die groei, maar ook het aantal tennisleden stijgt. En ja, zelfs bij de jeugd. Hoe dat komt? Omdat we met zijn allen de goede weg zijn ingeslagen en koers houden. De sportbeleving verandert en wij veranderen mee. Je wilt spelen wanneer je wilt spelen.

Dat kan bijvoorbeeld met Meet & Play, het zoek- en boekplatform waar je snel en makkelijk een tennis- of padelbaan of een startersclinic boekt. Het wordt steeds populairder. Elke maand zien we weer nieuwe aanbieders en door de vele campagnes op social media weten meer sporters het platform of de app te vinden.

Nog een voorbeeld van hoe wij als KNLTB, samen met onze verenigingen en tennis- en padelcentra gezorgd hebben voor die groei, is de inzet van KNLTB Match. Met die app kun je in ladder- of poulevorm wedstrijden spelen op jouw club, zowel enkel als dubbel. Iedereen kan meedoen, de speeldata zijn flexibel en je speelt wanneer het jou uitkomt. En er zijn inmiddels ook verenigingen die samen, soms ook met centra uit de buurt, een multi-clubcompetitie organiseren.

Een oproep

Even terug naar het KNLTB-jaarcongres van 18 februari. Ook toen vertelde ik dit verhaal voor zo’n 900 aanwezigen. De tijd van krampachtig vasthouden aan de traditionele wedstrijdvormen van bijvoorbeeld weektoernooien in plaats van dag-of weekendtoernooien is voorbij. We moeten met zijn allen mentaal overstag. Is het niet nu, dan wel heel gauw. Gelukkig was er veel herkenning.

Ik deed ook een oproep. Met zijn allen moeten we er ook voor zorgen dat die individuele sporter, die af en toe een baantje of activiteit wil boeken, dat ook écht kan bij ons. Dat moet gewoon kunnen, want we hebben de faciliteiten en de mogelijkheden.

Zoals nieuwe competitie- en toernooiformats, flexibele lidmaatschapsvormen, apps en ICT-toepassingen, waaronder dus Meet&Play. Op die manier binden we die 500.000 losse padellers of tennissers aan ons. En nu we toch met cijfers bezig zijn. Onze ambitie is om in 2026 1 miljoen spelers en aanbieders te verbinden, waarbij elke speler zelf kan kiezen hoe en waar hij of zij tennist of padelt. Flexibiliteit en keuzevrijheid staan daarbij voorop. Hoe geweldig is dat?

Driewerf hoera

Tot die tijd sta ik nog even stil bij wat we met zijn allen bereikt hebben. Een doorontwikkeling in het jeugdtennis tot en met 12 jaar. Een lichte ledengroei in de categorie 13 tot en met 17 jaar. En in totaal is het aantal KNLTB-leden en Meet&Play registraties vergeleken met 2021 met 11% gegroeid. Met recht driewerf hoera! Daarom rest mij maar 1 conclusie, waarmee ik alle cijfers aan het begin van mijn column uitgelegd heb.

Dank je wel vrijwilligers, leden en andere betrokkenen van verenigingen en tennis- en padelcentra en… door.

Erik Poel

Erik Poel

Algemeen Directeur KNLTB