KNLTB Tenniskids Mockup TOF Kaart 2

Column Erik: Tenniskids TOF, wie gaat er niet groot mee worden?

Je ziet het beeld zo voor je. Dat ene kleine meisje. Ze staat daar maar te staan. Drie tennisballen om haar heen, zelf twee turven hoog en een veel te groot en zwaar racket in haar tennisknuisje. Aandoenlijk, maar ook weer niet. Wat doet zij op die megagrote tennisbaan? Hoe krijgt ze ooit die bal over het net? En vooral, leert zij zo hoe ze moet tennissen?

Beproefde recept

Nee natuurlijk niet. Dat doe je op een kleinere tennisbaan met verschillende kleuren en zachtere ballen. Het spel dat zich aanpast aan het kind en niet andersom. Zie daar het beproefde recept dat ruim tien jaar geleden werd voorgeschreven: Tenniskids. Wie is er niet groot mee geworden?

Ik doe er misschien wat gekscherend over, maar de reden waarom we dit doen is meer dan menens. Namelijk het behoud van jeugdleden, van spelplezier en van uitdagingen. Kinderen die maar één keer per week tennisles hebben, stromen namelijk veel sneller uit dan hun leeftijdsgenoten die meer tennissen en vaker naar de vereniging komen voor wedstrijden, toernooien of evenementen.

Opnieuw inkleuren

Tenniskids is inmiddels gemeengoed, compleet ingeburgerd en kan nog jaren vooruit. Toch? Wij van de KNLTB vinden eigenlijk van niet. Het is tijd voor een nieuwe fase, want er is een nieuwe generatie kinderen, die heel anders is dan 15 jaar geleden toen Tenniskids is ontwikkeld. Het is tijd voor Tenniskids TOF, zie het als een soort Tenniskids 2.0. Een programma waarin we het bestaande rood, oranje en groen opnieuw inkleuren en vol inzetten op spelplezier, motivatie en hun eigen tennisontwikkeling. Het kind staat centraal bij Tenniskids TOF. We kijken naar techniek en tactiek, maar ook naar mentale en sociale aspecten.  En leraren hebben met Tenniskids TOF meer handvatten om de overstap naar de volgende kleur duidelijker te onderbouwen, niet alleen naar de kinderen maar ook naar de ouders.

TOF-spelerskaarten

TOF staat voor Tennis Ontwikkelings Fases, maar de letter T link ik ook aan transparantie. Daarbij is een (toffe) rol weggelegd voor leraren en verenigingen. Zij maken Tenniskids TOF tot een kleurrijk geheel, als KNLTB zorgen wij voor de gratis tools. Dat zijn allereerst de TOF-spelerskaarten. Heel simpel in gebruik. Je vinkt af wat een kind geleerd en gedaan heeft en wat nog iets meer aandacht nodig heeft.

Inmiddels hebben we al 25.000 Tenniskids TOF spelerskaarten de deur uitgedaan en hebben we een kleine 700 leraren live en online bijgepraat. Alle jeugdcommissies en besturen zijn geïnformeerd en veel verenigingen zijn inmiddels al volop met Tenniskids TOF gestart.

Handleiding en app

Maar er is meer. Een overzichtelijke handboek voor diezelfde leraren, waarin we stap voor stap beschrijven hoe Tenniskids TOF het allerbeste werkt. Als derde tool is er de speciale app, waarbij TOF geïntegreerd is in de lerarenapp door een simpel extra tapje ‘kinderen lesgeven’. Zo houd je als leraar heel eenvoudig de progressie van het tennissende kind bij. En als we de progressie beter in kaart hebben kunnen we ook de niveauverschillen tijdens wedstrijdjes verkleinen, waardoor ze lekker op hun eigen niveau potjes kunnen spelen.

Over dat kind gesproken. Dwaal even af naar het beeld dat ik in het begin van mijn column schetste.  Nu zie ik datzelfde kind weer voor mij, maar dan door een Tenniskids TOF bril. Met de juiste gekleurde glazen. Dan zie ik de juiste begeleiding, een mooie ontwikkeling en vooral heel veel speelplezier.

Dus wat mij betreft, Tenniskids TOF, wie gaat er niet groot mee worden?

Erik Poel

Algemeen Directeur KNLTB