Jean Jacques (2)

Jean Jacques maakte de ‘Big Four’ van dichtbij mee: ‘Heel speciaal!’

Al meer dan 30 jaar is hij actief als scheidsrechter en hij is er nog lang niet op uitgekeken: Jean Jacques Ziedses des Plantes kwam als lijn- en scheidsrechter op mooie plekken en zag de grootste tennisiconen van dichtbij.

Improviseren

Zijn enthousiasme voor het vak bracht hem naar de Nederlandse top van de tennisarbitrage. In het Rotterdamse Ahoy was hij als lijnrechter jarenlang een van de vaste krachten bij het ABN AMRO Open. Zo stond hij regelmatig met zijn neus bovenop de actie als de groten der aarde acte de presence gaven. Of ‘kleurrijke’ types zoals enfant terrible Jeff Tarango, die niet vies was van een relletje op de tennisbaan. Ziedses des Plantes herinnert zich de editie van 1995 nog goed. “Baan 1 kende toen nog niet zoveel uitloop als tegenwoordig en ik mocht plaatsnemen in het verlengde van de baseline. Al bij het inslaan stond heer Tarango de ballen vlakbij mijn hoofd weg te rossen en begon hij te klagen over te weinig ruimte. Uiteindelijk besloot de scheidsrechter dat we maar achter de boarding plaats moest nemen en dat we over de boarding heen moesten kijken om te zien of de bal in of uit was.’’ Veel bewegingsruimte was er dus niet. Improviseren dan maar. “De safe-call deed ik door mijn handen gebogen voor mijn borst te houden, wat een buitengewoon koddig gezicht moet zijn geweest. Als een soort haas in het nauw.’’

Een speciaal gevoel

Op het uitverkochte Centre Court van Ahoy maakte hij finales mee waarbij hij nog altijd met veel plezier aan terugdenkt. Met volle teugen genoot hij van de orkaan van geluid die het Nederlandse publiek produceerde bij het aanschouwen van de absolute tennistop. Hij zag de allergrootsten van heel dichtbij: Andy Murray, Novak Djokovic, Rafael Nadal en Roger Federer. “Vooral die laatste twee gaven me een heel speciaal gevoel als ze het Centre Court betraden.’’

Als tennis-official kom je op plaatsen waar je normaal gesproken misschien niet zou belanden, zowel in binnen- als buitenland. Enkele jaren geleden reisde Ziedses des Plantes bijvoorbeeld nog af naar Tallinn in Estland, voor een kwalificatietoernooi voor de Fed Cup. “Een prachtig Middeleeuws stadje waar de tijd stil is blijven staan. In de ochtenden en avonden was er mooi tijd voor wat sightseeing.’’ Tijdens het toernooi werd hij geflankeerd door een absolute top-arbiter uit de tenniswereld. “James Keothavong keek over mijn schouder op de baseline! Spannend om zo’n arbitrage-icoon vlakbij te hebben en het compliment na afloop neem ik voor altijd mee.’’

Ambities

Ondanks dat hij al veel meemaakte als scheidsrechter en lijnrechter, heeft Ziedses des Plantes nog genoeg ambities om door te groeien in het vak en haalt hij er nog altijd heel veel plezier uit. “Naast alle mooie wedstrijden die ik heb gezien, levert dit werk ook hele leuke momenten op met collega’s en dat schept een sterke band.’’ Een opleiding tot Nationaal Scheidsrechter moet hem uiteindelijk nog veel meer mooie plekken en momenten gaan bezorgen. “Ik zou bijvoorbeeld  nog wel eens als scheidsrechter willen fungeren bij het ITF Juniors toernooi in ons mooie Bakkum. Daar hebben veel toppers de eerste stappen gezet, zoals Alcaraz, Rune en Auger-Aliassime. En ik ben het jaar al goed begonnen met een bijzonder evenement, namelijk het Dutch Lesbian Open. Daar zaten we als kandidaat Nationaal Scheidsrechters op de vier banen van het Nationaal Tenniscentrum. Supergaaf!’’

Doe de cursus!

Wil jij net als Jean Jacques graag scheids- en lijnrechter worden en de wereld van toptennis ontdekken? Meld je dan aan voor de cursus tot scheids- en lijnrechter. Dit is jouw eerste stap in de arbitragewereld. Klik op deze link voor meer informatie over de cursus tot scheids- en lijnrechter en schrijf je in!