Tennis in de hal indoor binnen

Tweede seizoen KNLTB Hallenplan succesvol

De tennissport kan niet zonder indoorlocaties. In de winter, met kou, regen en wind, is het buiten toch minder prettig op de baan voor vooral jeugdspelers en leraren. Om met plezier te tennissen en goede vaardigheden te ontwikkelen is trainen en wedstrijden spelen ook binnen nodig. Maar het aantal indoor-tennislocaties in Nederland staat onder druk. Om die reden riep de KNLTB in 2022 het KNLTB Hallenplan in het leven. In samenwerking met een geselecteerd aantal indoorlocaties probeert de KNLTB voldoende indoorcapaciteit te behouden en het wedstrijdaanbod uit te breiden. In het tweede seizoen van het Hallenplan (winter 2023/2024) resulteerde dat in een bezetting van zo’n  85% in de weekenden. Naast een gezonde exploitatie is het van belang dat het aanbod van wedstrijden spelen, zoals de organisatie van toernooien, afgestemd is op de behoefte van de speler. 

Met het Hallenplan is er, in vergelijking met het eerste seizoen, verder uitgebreid in het ondersteunen van zowel het aantal hallen als het aantal weekenden. Inmiddels zijn er negentien aanbieders van indoor tennis die de afgelopen periode, in nauwe samenwerking met de KNLTB, een succesvol winterseizoen hebben gedraaid. 

Tennishal Roosendaal YuniQQ is een van die hallen die mee heeft gedaan met het Hallenplan. Eric Hoppenbrouwers vertelt: “Tennishal Roosendaal YuniQQ was opgericht net voor de coronatijd. We moesten onze huur doorbetalen in deze periode en we hadden nog niks opgebouwd. De bezetting van de tennishal was op zaterdag en zondag niet hoog. Door de komst van het Hallenplan konden we, met steun van de KNLTB weer gaan bouwen. Met een groep van circa 10 personen organiseren we ieder weekend met veel plezier de toernooien. De organisatie van de 22 weekenden is een enorme uitdaging, ik ben blij dat ik een mooie groep tennisliefhebbers om mij heen heb die dit mede mogelijk maakt!” Hoppenbrouwers heeft ook nog een tip voor andere exploitanten: “Het investeren in een goede baansoort is erg belangrijk. Ga met de tijd mee. Het harde werk loont, want inmiddels weet iedereen uit de buurt de tennishal in Roosendaal te vinden!”

Resultaten Hallenplan

De bijdrage vanuit het Hallenplan aan de winterkalender was het afgelopen jaar aanzienlijk:  

  • 202 Junioren Tour toernooien met ruim 5800 deelnemers  
  • 120 oranje / groen toernooien met ruim 1000 deelnemers  
  • 35 tenniskids events met ruim 600 deelnemers  
  • 33 regionale dagdelen voor het KNLTB Instroomprogramma  
  • 8 Tennisdirect Jeugdmasters  
  • 5 competitierondes voor het rolstoeltennis  
  • 4 Rolstoeltoernooien  
  • 3 Nationale ranglijst toernooien

Seizoen 24/25

Om samen met tenniscentra te zorgen voor een bereikbaar en toekomstbestendige tennis infrastructuur wil de KNLTB de samenwerking met hallen uitbreiden. De accommodaties die indoor tennis aanbieden zijn inmiddels aangeschreven en uitgenodigd om een pitch in te dienen om de samenwerking te verkennen. De aanmeldperiode liep t/m vrijdag 5 april. Hierna zijn alle pitches besproken in een commissie om tot een selectie te komen. 

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Jarno Zwier via toptennis@knltb.nl

Ruimte voor Tennis en Padel 

Het KNLTB Hallenplan is een mooi voorbeeld van de verbindende rol die de KNLTB als matchmaker vervult. Doel is om het belang van voldoende aanbod voor indoortennis onder de aandacht te brengen en behoud ervan te stimuleren. De zorg en uitdagingen rondom behoud van voldoende indoorfaciliteiten voor tennis zijn onderdeel van het overkoepelende en nieuwe programma Ruimte voor Tennis en Padel. Maatschappelijke vraagstukken zoals woningbouw, milieu en zeker ook de individualisering en toenemende keuze in vrijetijdsbesteding zijn ontwikkelingen die een andere kijk en aanpak op de voorziene claim van de beperkte ruimte in Nederland vragen. Zeker daar waar het gaat om het in stand houden van een bereikbare, beschikbare en toekomstbestendige sportinfrastructuur voor tennis en padel. Het nieuwe programma van de KNLTB ‘Ruimte voor Tennis en Padel’ heeft als doel beter in te spelen op deze landelijke en maatschappelijke ontwikkelingen en de belangen voor onze sporten daar waar de vraag naar ruimte en capaciteit speelt adequaat te ondersteunen, zowel voor outdoor als indoor faciliteiten. Daarbij is het verzamelen van (kwalitatieve) data en het ontsluiten ervan cruciaal voor het bijdragen aan een goede balans tussen vraag en aanbod van tennis en padel.