Super Chill Libema Open

KNLTB en Super Chill vergroten mentale weerbaarheid Nederlandse tennisjeugd

De KNLTB, stichting Super Chill en BrabantSport Fonds bundelden de krachten om de mentale weerbaarheid van jonge tennissers te vergroten. Kinderen ervaarden steeds meer stress, prikkels en prestatiedruk. Bij een individuele sport zoals tennis kwam dat extra duidelijk naar voren. De top van het Nederlandse tennis, onder wie Jacco Eltingh en Kiki Bertens, onderschreef het belang hiervan en gunde jonge spelers meer plezier op de baan. Tijdens de Libéma Open in Rosmalen startten de partijen een pilot, waarin Brabantse tennisclubs en coaches speelse en rustgevende oefeningen inzetten om de mentale weerbaarheid van jonge tennissers te vergroten.

De KNLTB wilde mentale training nadrukkelijker op de agenda zetten bij de begeleiding van jonge leden. Hiervoor werkten ze aan een pilot, samen met verenigingen, leraren, spelers en stichting Super Chill. Deze ontwikkelden de Super Chill app voor kinderen in de basisschoolleeftijd met speelse, interactieve oefeningen die hielpen om hun mentale veerkracht te ontwikkelen. Samen startten de KNLTB en Super Chill een pilot, die dankzij het BrabantSport Fonds van start ging bij vijf Brabantse tennisclubs.

De KNLTB en Super Chill trapten hun samenwerking af met een speciaal evenement tijdens de Libéma Open in Rosmalen. Op zondag 9 juni maakten honderd jeugdspelers en hun ouders kennis met de methoden van Super Chill, met behulp van clinics, oefeningen, en tips van verschillende toptennissers.

Zorgen

Er waren steeds meer zorgen over de mentale gesteldheid van kinderen. Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) presenteerde vorig jaar een onderzoek waaruit bleek dat 20,5 procent van de meisjes en 11,5 procent van de jongens op de basisschool een laag emotioneel welbevinden hadden. Onder jongeren die naar de middelbare school gaan, lagen die percentages nog veel hoger: 44 procent van de meisjes en 21 procent van de jongens.

Tegelijkertijd kreeg ook mentale druk in de tenniswereld steeds meer aandacht. Het was een prominent onderwerp in de Netflix-serie ‘Break Point’. Naomi Osaka, voormalig nummer 1 op de wereldranglijst en deelnemer aan de Libéma Open, was in 2021 enige tijd uit de roulatie omdat ze kampte met depressies en sociale angsten. Ook oud-tennisster Kiki Bertens was tijdens haar carrière openhartig over de druk die ze ervaarde.

Kiki Bertens

“Ik kon vaak moeilijk omgaan met fouten die ik maakte of wedstrijden die ik verloor”, zei Kiki Bertens. “Dat begon al op jonge leeftijd. Ik was altijd bang om wedstrijden te spelen, zeker als er veel mensen kwamen kijken. Later in mijn carrière, toen ik bekender werd en social media een rol gingen spelen, werd het er voor mij niet makkelijker op. Ik gun de jonge tennissers van nu meer plezier op de baan en daarom doet het me goed dat de KNLTB zich inzet voor dit onderwerp.”

“We geven dit onderwerp steeds meer aandacht in onze opleiding van talenten”, zei Jacco Eltingh, Technisch Directeur van de KNLTB. “Wij vinden dat wij als tennisbond de taak hebben om jonge sporters te helpen om zich te ontwikkelen tot veerkrachtige personen die zowel op de tennisbaan als daarbuiten goed om kunnen gaan met de druk en de prikkels van deze tijd.”

Thirza Brinkhoff, BrabantSport Fonds: “Als BrabantSport investeren we in dit project omdat wij geloven dat het een mooie bijdrage levert aan de mentale weerbaarheid van de jeugd. Niet alleen op de tennisbaan. Niet alleen vandaag. Maar juist ook in hun dagelijks leven. Vandaag, morgen en overmorgen.”

“Het is niet makkelijk om tegenwoordig kind te zijn”, zei Geert Pelsma, Managing Director van Stichting Super Chill. “Door de digitale ontwikkelingen zijn er allerlei stressfactoren en prikkels. Ook ervaren kinderen veel prestatiedruk - op school, maar bijvoorbeeld ook bij het sporten. Tennis is daar geen uitzondering op. Sterker nog: omdat het vaak individueel gespeeld wordt en een fout – zelfs door de allerbeste spelers – snel gemaakt is, geldt het als een stressgevoelige sport. Wij pretenderen niet dat onze app alles oplost, maar geloven wel dat de speelse en rustgevende oefeningen, die we speciaal hebben ontwikkeld voor kinderen vanaf 6 jaar, kunnen helpen om met de druk van de hedendaagse samenleving om te gaan. Dat geldt ook voor jonge tennissers. We zijn daarom erg trots op deze samenwerking.”

Over de kick-off op 9 juni

De KNLTB en Super Chill trapten hun samenwerking af met een speciaal evenement tijdens de Libéma Open, een groot internationaal ATP- en WTA-toernooi in het Brabantse Rosmalen (bij Den Bosch). Het evenement vond plaats op zondag 9 juni om 13:00 uur. Binnen het programma, dat ongeveer drie uur duurde, maakten honderd jeugdspelers in verschillende clinics kennis met de methoden van Super Chill. De sessies werden begeleid door onder anderen Paul Haarhuis (Bondscoach, KNLTB), Sven Groeneveld (internationaal topcoach), Tallon Griekspoor (huidig toptennisser), experts van Super Chill, Brabantse tennistrainers en nog twee internationale topspelers die later bekend werden gemaakt. Journalisten waren van harte welkom.

Over Super Chill

Stichting Super Chill heeft de missie om in de komende 3 jaar 10 miljoen kinderen in Europa te helpen met het creëren van een gezonde en positieve mindset. Daarom heeft de stichting een gelijknamige app ontwikkeld met speelse oefeningen die zorgen voor een fris en rustig koppie. Het doel van de stichting is om een mentaal weerbare generatie op te bouwen door ‘Super Chill’ momenten een integraal onderdeel te maken van de opvoeding van kinderen. Meer informatie: www.superchill.org.

Over BrabantSport Fonds

BrabantSport is hét fonds dat Brabant gezonder en gelukkiger, en daarmee sterker maakt door sport. Het fonds is een unieke samenwerking tussen het Brabantse bedrijfsleven en de provincie Noord-Brabant. Met het ondersteunen en stimuleren van maatschappelijke vraagstukken wil het fonds een gezonde leefstijl onder Brabanders bevorderen, het mentaal welzijn van Brabanders verbeteren, het sociaal kapitaal van Brabanders ontwikkelen en eenzaamheid onder Brabanders terugdringen. Meer info: https://www.brabantsportfonds.nl/.