Najaarscompetitie
Competitie Marktplaats

Competitie Marktplaats

Competitieteam nog niet compleet?

Maak advertentie

Najaarscompetitie

De Najaarscompetitie start ieder jaar begin september en loopt tot en met eind oktober. De Najaarscompetitie wordt steeds populairder, want er worden steeds meer teams ingeschreven. Logisch want competitie spelen daagt niet alleen uit, maar brengt ook sfeer en gezelligheid op de club. Alle belangrijke informatie én de relevante links voor de competitie vind je hier.

Actuele uitslagen en standen

Tijdens de periodes van competitie wil je graag zien hoe je er als team voor staat: ben je in de race om kampioen te worden?Of ben je nieuwsgierig naar hoe de andere teams in jouw poule ervoor staan? Voor actuele standen en uitslagen van KNLTB competities kan je terecht op: 

  • KNLTB ClubApp
  • MijnKNLTB.nl

Voor meer informatie klik hier.

Uitslagen invoeren

Ben je uitslagengedelegeerde en wil je weten hoe je de uitslagen moet invoeren? Of heb je per ongeluk een verkeerde stand ingevoerd en wil je weten hoe je dit moet wijzigen? Klik hier voor de antwoorden.

Verkort Spelen

Met ingang van 2018 geldt Verkort Spelen voor alle dubbelpartijen (DD, HD en GD), bij zowel senioren- als jeugdcompetities. Dit betekent dat dit ook tijdens de Najaarscompetitie 2018 verplicht is. De beslissende wedstrijdtiebreak (10 punten) wordt gespeeld op het moment dat in een dubbel de stand één set gelijk is. Winnaar van die beslissende tiebreak – en daarmee ook de partij – is de dubbelcombinatie die het eerst tien punten behaalt met een verschil van twee punten. Deze tiebreak vervangt de beslissende laatste set en dient in MijnKNLTB.nl ingevoerd te worden als 10-6 of 11-13.

Voor 8&9 Tennis geldt compact spelen. Wil je weten hoe de vormen werken? Lees hier meer. 

Wedstrijdbulletins

De wedstrijdbulletins voor de Najaarscompetitie zijn onderaan deze pagina te bekijken. 

Invallen in competitie

Wordt je gevraagd om in te vallen in een competitieteam? Check dan eerst hier of dit mag. Twijfel je of je mee mag doen? Vraag het dan na bij de VCL van jouw tennisvereniging. 

 

Hieronder vind je veelgestelde vragen over de Najaarscompetitie. Voor al je vragen omtrent het invoeren van uitslagen, kijk hier

Veelgestelde vragen

Wat is Compact Spelen?

Compact spelen betekent toepassing van het Beslissend Punt Systeem (BPS) én een beslissende wedstrijdtiebreak (tot en met 10 punten, 2 punten verschil).
 
Bij 40-40 (deuce) wordt er nog maar één punt gespeeld: het beslissend punt. De ontvangende speler/het team kiest of hij/zij de service op rechts of op links wil ontvangen, en de partij die het beslissend punt wint, wint de game.  In een dubbelspel of gemengd dubbelspel mogen de spelers van het ontvangende team niet van plaats wisselen bij het ontvangen van het beslissend punt. In een gemengd dubbelspel moet de speler die het beslissend punt ontvangt van hetzelfde geslacht zijn als de speler die serveert.

Wanneer in een wedstrijd de stand in sets gelijk is (1-1), wordt er om de wedstrijd te beslissen een wedstrijdtiebreak gespeeld. De wedstrijdtiebreak vervangt de derde set. De speler die/het team dat het eerst 10 punten wint, wint deze wedstrijdtiebreak en daarmee de wedstrijd. Er dienen tenminste 2 punten verschil te zijn t.o.v. de tegenstander(s). Deze wedstrijdtiebreak geldt voor de partijuitslag als een set met games (7-6). 

Ik wil invallen bij een competitieteam, mag dat?

De regels over invallen vind je hier

Ik heb een wedstrijd gewonnen, maar mijn speelsterkte is niet aangepast. Hoe kan dit?

Dit heeft te maken met je basisresultaat. Iedereen krijgt bij het begin van het seizoen 6 basisresultaten. Deze corresponderen met de eindejaarsrating van het voorafgaande jaar. Zodra er een partij gespeeld is, wordt één van de basisresultaten vervangen door een nieuw resultaat. Het speelsterkteresultaat dat in een partij behaald wordt, is in het enkelspel afhankelijk van de actuele rating van de tegenstander. Zolang een speler nog basisresultaten heeft staan wordt gekeken of het resultaat bij winst niet slechter is dan het basisresultaat dat vervangen wordt (waardoor de rating slechter wordt) of dat het resultaat bij verlies niet beter is dan het basisresultaat dat vervangen wordt (waardoor de rating beter wordt).

Het speelsterkteresultaat dat in een dubbelspelpartij wordt behaald, is afhankelijk van de actuele rating van de dubbelcombinaties die tegen elkaar spelen en van de actuele ratings van de spelers die deze dubbelcombinaties vormen. Hierdoor kan het zijn dat een dubbelpartner met een betere of mindere rating een andere resultaat verwerkt krijgt in zijn speelsterkte dan zijn partner.

Voorbeeld
Jan met een actuele rating van 6,0287 speelt in de competitie tegen Sjaak met een actuele rating van 8,0000 in het enkelspel. Jan wint de partij. Als dit resultaat voor Jan mee zou tellen 8,0000 - 1 = 7,0000 dan zou hij ondanks zijn overwinning toch een slechtere rating krijgen. Terwijl Sjaak ondanks zijn logische verlies toch een betere rating zou krijgen na deze partij. Er volgt een leeg (dus geen) DSS-resultaat. De partij telt ook niet mee voor de bepaling van het deelgetal. Wint Sjaak echter toch van Jan dan levert hij een fantastische prestatie die beloond dient te worden. Hij verdient dan 6,0287 - 1 = 5,0287. Jan die tegen de verwachting in toch verliest krijgt een voor zijn doen zeer slecht resultaat bijgeschreven namelijk 8,0000 + 1 = 9,0000

Ik wil een competitiedag op een andere datum inhalen, mag dat?

Alle wedstrijden in de Najaarscompetitie mogen in onderling overleg met de tegenstander naar een latere datum worden uitgesteld, op voorwaarde dat de wedstrijd wordt vastgesteled op een andere dan één van van de officiële inhaaldata, én de wedstrijd uiterlijk voor de laatste competitedag wordt gespeeld.