Tennis is leuker als je wedstrijden speelt

Tennis is leuker als je wedstrijden speelt

"Ik ga vol voor de winst!"

Voorjaarscompetitie

De Voorjaarscompetitie telt 7 speeldagen en start ieder jaar begin april en loopt door tot begin juni. Jaarlijks doen er ruim 30.000 teams mee aan wat velen beschouwen als, de mooiste periode van het tennisseizoen. Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie én alle relevante links voor de Voorjaarscompetitie.

Verkort & Compact Spelen

Voor alle dubbelpartijen (DD, HD en GD), bij zowel senioren- als juniorencompetities geldt Verkort Spelen: er wordt een beslissende wedstrijdtiebreak (10 punten) gespeeld op het moment dat in een dubbel de stand één set gelijk is. Winnaar van die beslissende tiebreak – en daarmee ook de partij – is de dubbelcombinatie die het eerst tien punten behaalt met een verschil van twee punten. Deze tiebreak vervangt de beslissende laatste set en dient in MijnKNLTB.nl ingevoerd te worden als 10-6 of 11-13. Voor de 8&9-competitie, de Zomeravondcompetitie geldt compact spelen. Wil je weten hoe deze vormen werken? Klik hier voor de infographic of lees meer op de KNLTB website

Dispensatie

Wil je vaker dan één keer per week competitie spelen of voor twee verschillende verenigingen uitkomen? Vraag dan dispensatie aan via de VCL van de vereniging. Check wel eerste de voorwaarden.

Invallen in competitie

Word je gevraagd om in te vallen in een competitieteam? Check dan eerst hier of dit mag. Twijfel je of je mee mag doen? Vraag het dan na bij de VCL van jouw tennisvereniging.

Promotie / Degradatie

Ben je kampioen geworden of kom je net een punt te kort om niet te degraderen? Klik hier voor alle regels omtrent promotie en degradatie.  

Voorjaarscompetitie 2019

Waarom spelen wij een klasse hoger/lager dan vorig jaar?

Met uitzondering van de voormalige landelijke competitie op zondag, zijn alle teamrechten komen te vervallen. Dit zorgt ervoor dat de indeling op alle overige dagen is begonnen met een schone lei. De Verenigingscompetitieleiders (VCL) van de verenigingen hebben voor elk team dat zich heeft aangemeld voor de Voorjaarscompetitie éénmalig een nieuwe teamopgave moeten doen. Met die informatie delen de Competitiemanagers de klassen opnieuw in op basis van het
teamgemiddelde. Vanaf volgend jaar wordt er weer ingedeeld op basis van teamrechten (promotie/degradatie). Niet alleen de soorten zijn geharmonisseerd, maar ook de opbouw van de klassen, bijvoorbeeld in bepaalde (regio) was er tussen de topklasse en hoofdklasse nog een overgangsklasse. De overgangsklasse is er tussenuit gehaald en daarom schuift alles op. Dit kan lijken alsof je te laag bent ingedeeld. 

Kunnen we nog naar een andere klasse omgezet worden?

Nee, dit is niet meer mogelijk alles is al ingedeeld en het wedstrijdporgramma is gedraaid. 

Waarom is de reisafstand zo groot?

Door de harmonisatie is de reisafstand voor de meeste teams verbeterd. Uiteraard kunnen er altijd uitzonderingen zijn. Wij zijn afhankelijk van het aantal inschrijvingen in de verschillende competitievormen, klassen en dagen. KNLTB stopt veel energie in het indelen op reisafstand maar blijft ten allen tijden afhankelijk van het aanbod bij jullie in de buurt. 

Waarom spelen wij in deze competitie? (competities zijn samengevoegd waardoor er misschien een andere leeftijd geldt dan je was gewend en er nieuwe regels gelden (voorbeeld: Niet meer met vaste partners dubbelen, etc.)

Met ingang van VJC zijn de competitievormen geharmonisseerd. Hierdoor zijn bepaalde leeftijdscategorieen samengevoegd omdat naar analyse bleek dat bijvoorbeeld de gemiddelde leeftijden van 17+ en 35+ slechts twee jaar scheelde.

Waarom staat er geen speelsterkte op mijn pas?

De KNLTB heeft gekozen voor een meerjaren ledenpas. Hierdoor staat er geen speelsterkte meer op de pas daar deze ieder jaar kan wijzigen. Op MijnKNLTB kun je je speelsterkte vinden. Bewaar dus je ledenpas voor volgend jaar.

Wat en wanneer is verkort spelen?

In alle senioren - en  en junioren competities, m.u.v. de startersompetitie 8&9 Tennis en Zomeravondcompetitie wordt er in het dubbelspel een beslissende wedstrijdtiebreak (tot en met 10 punten, 2 punten verschil), in plaats van een volledige derde set. Bij het invoeren van de uitslagen dient dit te worden ingevoerd als 10-7 of 11-13 etc.

Wat en wanneer is compact spelen?

Er wordt een beslissende wedstrijdtiebreak (tot en met 10 punten, 2 punten verschil), in plaats van een volledige derde set, gespeeld en het Beslissend Punt Systeem (BPS) wordt toegepast bij de 40-40 stand. Compact spelen wordt alleen toegepast in de starterscompetitie 8&9 Tennis en de Zomeravondcompetitie.

Wat moet je doen als er niet gespeeld is?

Wanneer beide teams besluiten niet te spelen, dan is het reglementair toegestaan te kiezen voor de wedstrijdstatus ''niet gespeeld''.  De tussenstand van 0-0 wordt dan omgezet in een eindstand en er volgt geen verdere sanctie. 

Wat moet je doen als er een team niet is op komen dagen?

Wanneer één van de teams niet wil/kan spelen, dan moet je invullen ''uit/thuis is afwezig''. Dit moet ook als het team dit van te voren heeft gemeld. Het team die afwezig was, verliest de competitiewedstrijd met maximale cijfers en er volgt een boete. Wanneer een team twee keer of vaker onvoltallig of niet opkomen dagen, dan kan het team naar de laatste plaatst worden gezet. Alle verlies- en winstpunten tegen dit team komen te vervallen en er wordt een boete opgelegd.

Wat moet je doen als je niet kan spelen op een betreffende dag?

Indien er niet gespeeld kan worden wegens weersomstandigheden, dan moet de wedstrijd verplaatst worden naar de eerstvolgende inhaaldag of in onderling overleg eerder. Wanneer er niet voldoende spelers zijn (bijv. vakantie, blessure/ziekte, enz.) dan moet er in onderling overleg eerder gespeeld worden.

Mag je invallen bij een ander team?

Zie bijgaand Versoepeling invallersregeling

Wanneer moet je dispensatie aanvragen?

Vanwege de versoepelde invallersregeling is het voor veel spelers niet meer nodig om dispensatie aan te vragen.  Competitiespelers mogen een onbeperkt aantal keren per week competitie spelen voor hun vereniging, mits de speler niet meer dan eenmaal uitkomt in een hoger geklasseerd team. De bandbreedte om te kunnen spreken van een hoger of lager geklasseerd competitieteam, is sinds 2018 verhoogd van 0,5 naar 2,0. Wanneer je voor twee vereningen competitie wilt spelen, moet je altijd dispensatitie aanvragen of/en wanneer er sprake is van een sterker/zwakker team conform de klassenvolgorde. Let op aan dispensatitie twee keer spelen, worden nadere voorwaarde verbonden.