Sportmedisch onderzoek

Iedereen heeft weleens van de 'sportkeuring' gehoord. Die term werd vroeger gebruikt voor het onderzoek waartoe sportbonden hun sporters verplichtten. Inmiddels is de verplichte keuring bij de meeste bonden verdwenen. In de tennissport is die er alleen nog voor deelnemers aan de bondsjeugdopleiding. Binnen sportmedische instellingen worden nog wel steeds keuringen uitgevoerd, maar die heten tegenwoordig 'sportmedische onderzoeken'.

Tijdens een sportmedisch onderzoek brengt een sportarts mogelijke gezondheidsrisico's in kaart en geeft hij advies op maat over sportkeuze en conditieverbetering. Sportmedische onderzoeken zijn uitgebreider dan de oorspronkelijke sportkeuringen. Een sportmedisch onderzoek kan onder andere bestaan uit een hartfilmpje, longfunctietesten, een uitgebreid onderzoek van het houdings- en bewegingsapparaat en een inspanningstest. De mogelijkheden worden vanzelfsprekend aangepast aan de sportintensiteit en leeftijd.

Digitale sportkeuring
Vraag je je af of een sportmedisch onderzoek voor jou nodig of zinvol is, doe dan eens deze digitale sportkeuring: een vragenlijst die je in vijf minuten invult. Aan de hand van je antwoorden krijg je advies over:

  • het raadplegen van een sportarts voor een advies op maat;
  • welke sport bij jou past;
  • de optimale frequentie en intensiteit van jouw sportbeoefening.

Sportmedische instellingen (SMI’s)
Voor een sportmedisch onderzoek kun je terecht bij een van de circa vijftig sportmedische instellingen in Nederland. Voor de contactgegevens kun je hier terecht.