Snaren en bespanning

Je kunt nog zo’n snelle sportwagen hebben, maar met de verkeerde motor rijdt het niet goed. Dit geldt ook voor een tennisracket. De speeleigenschappen van het frame en de snaar kunnen elkaar versterken of juist tegenwerken. Belangrijk is dat je naast het juiste frame voor jou als tennisser, ook het juiste snaartype, snaardikte en spankracht hebt. Zo kun je jouw tennisracket afstemmen op je persoonlijke wensen.

Materialen

De beste snaren zijn darmsnaren. Pluspunten van darmsnaren zijn de hogere balversnelling, betere balcontrole en balgevoel, optimale dempingseigenschappen, langer behoud van spanning en  vriendelijk voor je arm. De darmsnaar is tegenwoordig ook beter bestand tegen vocht. Als hybride snaar (combinatienaam voor twee soorten snaren in een racket) wordt de darmsnaar vaak met synthetische snaren in de breedte gecombineerd.

De meeste bespanningen zijn tegenwoordig van synthetisch materiaal gemaakt. Materialen hiervoor zijn bijvoorbeeld copolymeer, nylon, polyamide, polyester en kevlar. De gebruikte materialen bepalen in hoge mate de kwaliteit van de snaar voor wat betreft elasticiteit, demping en balversnelling. Synthetische snaren lopen sneller terug in bespankracht dan darmsnaren.

Polyester
Polyester is een veel gebruikt materiaal voor snaren. Polyestersnaren zijn duurzaam en hebben een goede controle. Wel loopt de spanning vrij snel terug. Polyestersnaren zijn uitstekend geschikt voor ‘snarenslijters’. De duurzaamheid en stugheid van de snaar gaan wel ten koste van het comfort. Polyestersnaren hebben geen lekkere elasticiteit en trillingsdemping. Wel geeft de stugheid veel controle voor de betere tennissers.

Kevlar
Kevlar, ook wel aramide genoemd, is sterker dan staal, maar veel lichter in gewicht. Kevlar is echter ook een vrij kostbaar materiaal. Door de ontwikkeling van polyester worden kevlarsnaren steeds minder gebruikt. De aramide vezel zorgt dat de snaren minder ver kunnen inbranden, dit verbetert de duurzaamheid.   

Functie van de snaar


Elasticiteit 

 

Power

Controle

Balgevoel

Comfort

Duurzaamheid

Hogere elasticiteit

meer

minder

meer

meer

minder

Lagere elasticiteit

minder

meer

minder

minder

meer

 

Bespanhardheid

 

Power

Controle

Balgevoel

Comfort

Duurzaamheid

Hogere bespankracht

minder

meer

minder

minder

meer

Lagere bespankracht

meer

minder

meer

meer

minder


Opbouw van snaar

 

Power

Controle

Balgevoel

Comfort

Duurzaamheid

Meer filamenten

meer

minder

meer

meer

minder

Minder filamenten

minder

meer

minder

minder

meer


Dikte van de snaar

 

Power

Controle

Balgevoel

Comfort

Duurzaamheid

Dikkere snaar

minder

minder

minder

minder

meer

Dunnere snaar

meer

meer

meer

meer

minder


Welke snaar past bij jou?

Op alle niveaus van tennis is het van belang de snaar en de bespankracht aan te passen aan je speltype. De verschillende speltypes zijn spinspelers, vlakke spelers, hardhitters en comfort zoekers.

Spinspelers
Als spinspeler geef je veel spin en/of slice aan de ballen die je slaat. Het gevolg hiervan is dat de snaren zullen gaan verschuiven, die daardoor inbranden en kunnen breken. Door deze snaar wat harder te bespannen schuift deze minder. Een stugge slijtvaste snaar, zoals polyester breekt minder snel.

Een elastische snaar die hard in het racket wordt bespannen of een polyester/kevlar snaar zijn voor deze spinspelers de beste oplossing. Om de beste combinatie te maken kan er ook worden gekozen voor een combinatie (hybride snaren). Zet dan wel de meest duurzame snaar in de lengte. De lengtesnaar zal namelijk vaak breken bij spinspel. Wil je iets meer spin in je spel leggen, dan is een gestructureerde snaar de beste keuze. Door de structuur van de snaar krijg je meer grip op de bal en zal het beetje spin of slice wat de je aan de bal meegeeft worden versterkt.   

Vlakke spelers
Vlakke spelers hebben geen last van het schuiven van de snaren en zullen minder waarde hechten aan de duurzaamheid. De beste optie voor deze spelers is een multifilament snaar met een monokern (synthetische snaar). Deze snaren geven door de elasticiteit veel versnelling en balgevoel. De techniek bij deze spelers is wel van groot belang. Hebben ze een goede lange swing en geven ze dus vanuit de techniek genoeg versnelling aan de bal dan kan de snaar er beter wat harder ingezet worden. Dit geeft meer controle. Voor beginners kan de snaar er wat zachter ingezet worden, dit geeft de balversnelling die ze zoeken en ook een langer balcontact.

Hardhitters
Hardhitters hebben een zeer lange slag/swing (of in het huidige tennis een korte explosieve swing) en geven zelf veel versnelling mee aan de bal. De snaar moet deze klappen kunnen opvangen. Van de snaar wordt weinig tot geen balversnelling verwacht maar wel veel controle. De keuze is een multifilament snaar met monokern (synthetische snaar) die strak bespannen wordt. Bij echt goede tennissers kan ook worden gekozen voor een polyestersnaar (monofilament snaar). Deze snaar geeft veel controle door de stugheid. Een hardhitter die ook met spin en slice speelt kan ook kiezen voor snaar van polyester,  kevlar of hybride vanwege de duurzaamheid.

Comfort spelers
Voor deze groep is de juiste keuze van de snaar het allerbelangrijkst. Een comfortspeler wenst de arm te ontzien. Dit kan door de trillingen van de slag te dempen en door een bespanning die veel snelheid aan de bal meegeeft. De beste optie is een darmsnaar (multifilamentsnaar met een multifilament kern). Deze snaren zullen de trillingen dempen en de bal veel versnelling meegeven. Als speler kan je met een kortere slag de bal toch gemakkelijk naar de overkant krijgen. Om nog meer balversnelling te geven kan de snaar er zachter worden ingezet. Zeker spelers die gevoelig zijn voor armblessures zijn gebaat bij een comfortabele snaar.

Samenvattend kun je stellen dat de keuze van de snaar afhankelijk is van de volgende factoren;

  1. speler
  2. racket
  3. bespankracht
  4. blessure gevoeligheid
  5. niveau speler

Wanneer moet ik mijn bespanning vervangen?

Er zijn drie redenen om een snaar te vervangen:

  • omdat hij gebroken is;
  • als de hardheid van de bespanning te ver is teruggelopen;
  • de materialen van de snaar door veroudering aan waarde hebben verloren.

Samen met de hardheid loopt ook de elasticiteit en daardoor de demping van de snaar terug; elasticiteit absorbeert de trillingen/klappen beter. Als de elasticiteit terug loopt moet je zelf meer kracht gebruiken en krijg je meer trillingen/klappen op je arm en daardoor sneller kans op blessures. Als stelregel kun je aanhouden, één keer per week tennissen is minimaal één keer per seizoen een nieuwe snaar en bij twee keer per week tennissen, is het twee keer per seizoen etc.

Grips

Basisgrip
Er bestaan twee soorten grips voor een racket. De basisgrip en de overgrip. De basisgrip is van leer of kunststof en vormt de verbinding tussen racket en hand. Het helpt stuurkracht zo exact mogelijk op het racket over te brengen. Een goede grip geeft een hoge vibratiedemping, absorbeert het vocht en geeft een optimale bal controle. De basisgrip kun je controleren door je nagel er in te drukken. Kijk dan of deze in normale stand terugkeert, is dit niet het geval vernieuw dan de grip.

Overgrip
Voor elke tennisser geldt dat je het beste resultaat behaalt uit een basisgrip met daaroverheen een overgrip. De overgrip is de beste oplossing om een optimale grip, controle en sturing te blijven behouden en verlengt de duurzaamheid van de basisgrip. De overgrip heeft dezelfde functie als de bovenlaag van een basisgrip. Echter een overgrip kan voor meer grip en vochtdoorlatendheid zorgen.

De juiste grip voorkomt het knijpen en verkleint daardoor de kans op blessures, waaronder de bekende tenniselleboog. Met de juiste grip kun je veel prettiger spelen.

Deze tekst is opgesteld i.s.m. Ralph Pieterman (Pacific).