Jeugd

Internationale jeugdtoernooien vallen onder de verantwoordelijkheid van de Internationale Tennis Federation (ITF) of onder Tennis Europe (onderdeel van de ITF). Beide organisaties houden zich bezig met de internationale toernooikalender.

De internationale jeugdtoernooien maken onderdeel uit van de internationale toernooikalender. De toernooien worden op basis van organisatiestandaarden en internationale toernooi-ervaring ingedeeld in categorieën. Hoe beter de categorie, hoe sterker het deelnemersveld.

Tennis Europe 

De Tennis Europe Junior Tour bestaat uit toernooien in heel Europa. Spelers uit de hele wereld mogen deze toernooien spelen. Er zijn 3 leeftijdsgroepen: t/m 16 jaar, t/m 14 jaar en t/m 12 jaar. De toernooien zijn onderverdeeld in Categorie 1, 2 en 3. Categorie 1 omvat alle topevenementen waaronder ook de Europese Kampioenschappen. 

Leeftijdscategorie

TE

- 12

Categorie 1 en 2

- 14

Categorie 1, 2 en 3

- 16

Categorie 1, 2 en 3

International Tennis Federation

Het ITF Junior Circuit is een serie van toernooien voor spelers t/m 18 jaar. De ITF Junior Tour kent zes speelniveaus waarvan grade A (Super Series) het hoogste niveau is. De vier Grand Slams behoren tot deze categorie. Na grade A volgen de grade 1, 2, 3, 4 en 5 toernooien. 

Leeftijdscategorie

ITF 

- 18

Categorie A en 1 t/m 5

Inschrijven voor internationale jeugdtoernooien

Door in te schrijven en deel te nemen aan internationale toernooien kunnen punten voor de Tennis Europe (TE) ranglijst (t/m 14 en 16 jaar) of voor de ITF-ranglijst (t/m 18 jaar) worden verdiend. TE organiseert ook toernooien t/m 12 jaar maar in deze categorie wordt geen ranglijst opgesteld. Acceptatie voor de internationale toernooien gebeurt op basis van de TE / ITF ranking. 

Wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op de Tennis Europe Junior Tour
? Lees dan dit document aandachtig door. Daarnaast is er op de website van Tennis Europe een pagina met meestgestelde vragen over de TE Junior Tour te vinden. Deze is echter wel in het Engels.

Wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op de ITF Junior Tour? Lees dan dit document goed door. Daarnaast is er op de website van de ITF een pagina met meestgestelde vragen over de ITF Junior Tour te vinden. Deze is echter wel in het Engels. 

Ook is meer informatie te vinden via de sites van Tennis Europe of de International Tennis Federation

Informatieboekje voor jonge talenten 

De KNLTB heeft een boekje ontwikkeld voor jonge tennissers die voor het eerst in het buitenland gaan tennissen. In 'Tennis around the World' staat veel informatie over zaken waar je rekening mee moet houden zoals omgaan met het tijdsverschil, jetlag, andere voeding, hygiëne en blessures. Het boekje bevat veel tips die van pas kunnen komen bij (het voorbereiden van) de reis. 

Overlap Junioren Tour en Internationale toernooien (ITF/TE) die in Nederland worden georganiseerd

In de zomerperiode worden zowel internationale toernooien als Junioren Tour toernooien in Nederland georganiseerd. Kijk hier voor welke toernooien je wel en niet tegelijk kan inschrijven.