8&9-competitie

Ben jij net begonnen met tennis of speel je regelmatig met en tegen je vrienden, maar heb je nog nooit competitie gespeeld? Of wil je eens competitie spelen op je eigen niveau? Formeer dan een team en doe mee aan de 8&9-competitie! Elke tennisclub bepaalt zelf of hun vereniging aan deze competitie meedoet. Vraag dus aan je Verenigingscompetitieleider (VCL) of het bestuur van je vereniging of je mee kunt doen aan deze nieuwe competitie!

 

Spelen op je eigen niveau

Resultaten zijn in deze competitie minder belangrijk, je resultaten tellen niet mee voor je speelsterkte. Je speelt voornamelijk voor de gezelligheid en op je eigen niveau. Dus ben je net begonnen met tennis en lijkt het je leuk om in een ongedwongen sfeer te ondervinden hoe leuk het is om wedstrijden te spelen en elke week met je eigen team de baan op te gaan? Dan is de 8&9 competitie echt iets voor jou!

Of misschien heb je in het verleden wel competitie gespeeld, ben je nog steeds gek op tennis, maar vind je de stap om je weer met anderen te meten in echte wedstrijden, best groot. Ook dan is de 8&9 competitie zeer geschikt. Heb je speelsterkte 8 of 9, dan kun je in deze competitie in een ontspannen sfeer en zonder veel druk herontdekken hoe leuk competitie spelen is.

Charissa Hovius (Hercules): “Ik vond het best spannend om aan zoiets deel te nemen. Sowieso het spelen van wedstrijden, maar ook de regels precies kennen, het leek me best moeilijk allemaal. En toen kwam de 8&9-competitie voorbij! Dat wilde ik wel proberen en ik ben er echt superenthousiast over! Je hebt minimaal drie mensen nodig voor een team, dat maakt het makkelijk om een team op de been te brengen. En je speelt alleen dubbels, dat voelt ook wel veilig. En vind ik ook veel gezelliger!”

Robin Martinus (Merlenhove): “Ik heb al een aantal jaren les en de spanning van een wedstrijd leek mij toch weer iets heel anders, dat wilde ik wel graag proberen. Dus besloot ik mij samen met twee anderen in te schrijven voor de 8&9-competitie. Het was heel leuk! Als je  nog nooit competitie hebt gespeeld, is het lastig om je niveau in te schatten. In die zin is dit een heel prettige manier om te starten. En alles was prima geregeld op alle clubs, overal werden we gastvrij ontvangen, echt geweldig. Het had voor mij nog wel iets langer mogen duren.”

Donderdagavond óf zondagmiddag

De competitie wordt zeven keer gespeeld. Elk team kiest vooraf – in overleg met de club uiteraard - op welke dag zij hun wedstrijden willen spelen. Dat kan op donderdagavond óf op zondagmiddag. Je speelt dan het hele seizoen op die dag/avond. 

Speeldagen

Op donderdagavond beginnen de wedstrijden tussen 19.00 uur en 20.00 uur en op zondag tussen 17.00 en 20.00 uur.

Voorjaarscompetitie 2018

Donderdag: 5, 12, 19 en 26 april en 17, 24 en 31 mei.
Zondag: 8, 15 en 22 april, 6, 13 en 27 mei en 3 juni. 

Najaarscompetitie 2018

Donderdag: 13, 20 en 27 september en 4, 11, 18 en 25 oktober.
Zondag: 16, 23 en 30 september en 7, 14, 21 en 28 oktober.

Wintercompetitie regio Zuid en Noordwest 2017/2018

De 8&9-competitie wordt in de regio's Zuid en Noordwest ook aangeboden in de Wintercompetitie. Kijk voor meer informatie en de speeldagen hier.

Minimaal 3 spelers in een team

Om mee te kunnen doen, zijn er teams nodig met minimaal drie spelers. Dat kunnen mannen zijn, dat kunnen vrouwen zijn, het kan ook een gemengd team zijn. Het leukste is als je een team maakt van vier personen. We raden aan 1-2 invallers achter de hand te houden, voor als iemand een keer verhinderd is.

Twee dubbels, compact spelen

Elke competitiedag bestaat uit twee partijen. Dat zijn altijd dubbels. Dat kan dus een herendubbel zijn, een damesdubbel of een gemengd dubbel. Afhankelijk van de samenstelling van je team. Voor deze competitie geldt ‘Compact Spelen’, Compact spelen houdt in dat het Beslissend Punt Systeem (BPS) wordt toegepast bij de 40-40 stand en in het geval van een derde set een beslissende wedstrijdtiebreak (tot en met 10 punten, 2 punten verschil) wordt gespeeld in plaats van een volledige derde set. In de praktijk ga je ook merken dat ‘Compact Spelen’ de duur van een partij verkort. Hoe lang het daarna nog gezellig is in het clubhuis, dat is uiteraard aan jullie!

Meedoen?

Elke club bepaalt of er teams ingeschreven kunnen worden voor deze nieuwe competitie. Meedoen kan alleen via een tennisclub. Als je mee wilt doen, kun je dus het beste contact opnemen met de VCL binnen je club. 

Zie hieronder een handige infographic over de 8&9 competitie.

 

Relevante links

 

  8&9-competitie

  • Alleen voor speelsterkte 8 en 9
  • Wedstrijden op niveau 8 óf op niveau 9
  • Elk team speelt twee dubbels (DD, HD of GD, alle combinaties mogelijk)
  • Compact spelen
  • Zeven speeldagen in april en mei
  • Clubs kiezen per team een speeldag: donderdagavond óf zondagmiddag
  • Minimaal 3 spelers per team
  • Aanmelden kan alleen via een tennisclub
  • Wedstrijdresultaten tellen niet mee voor speelsterkte