Menzis Tk Feest 900X600 (1)

Corona Update 21 april: jeugd t/m 18 jaar mag tennissen en padellen, competitie verplaatst naar najaar

Het kabinet heeft de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus iets versoepeld. Jeugd t/m 18 jaar mag onder voorwaarden sporten vanaf 29 april; de overige maatregelen zijn verlengd t/m 20 mei. Dat betekent dat verenigingen beperkt open mogen voor tennissen, padellen en lesgeven aan jeugd t/m 18 jaar. De voorjaarscompetitie wordt verplaatst naar het najaar en de KNLTB maakt scenario’s en toolkits voor het sporten in 1.5 meter samenleving.

Heel Nederland en ook de sportwereld is in de greep van het coronavirus. We houden ons aan de regels en zien dat het effect heeft. Om grip te houden op de verspreiding van het virus en de belasting van de zorg worden de meeste maatregelen verlengd en een aantal versoepeld. Daar houden we ons aan. Gezondheid staat voorop.

Dat sporten en bewegen gezond is weten we, zowel fysiek als mentaal. Dat hebben we juist nodig in deze tijd. Het is dus positief nieuws dat de jeugd t/m 18 jaar weer buiten mag sporten vanaf 29 april, daar zijn we blij mee. Bij het sporten voor jeugd in de leeftijd van 13 t/m 18 jaar blijft de 1.5 meter afstand van toepassing, voor jeugd t/m 12 jaar niet. Voor senioren geldt dus helaas nog dat  tennissen en padel en trainen niet mogelijk is.

Het scenario voor tennis en padel voor jeugd t/m 18 jaar wordt uitgewerkt voor verenigingen, spelers en leraren met aandacht voor het park, de baan en de bal. Hierin nemen we ook de adviezen en ideeën van verenigingen en leraren mee en toetsen we de praktische haalbaarheid. Ook wordt een uitgebreide ‘toolkit’ ontwikkeld, zodat verenigingen en leraren snel en makkelijk kunnen opstarten binnen de geldende richtlijnen. De richtlijnen en uitvoering wordt nu eerst met NOC*NSF en de VSG afgestemd. Gemeenten maken hierover verder afspraken met sportverenigingen en buurtsportcoaches; er kunnen daardoor verschillen tussen gemeenten ontstaan. De richtlijnen en toolkit worden zo snel mogelijk aan verenigingen en leraren gestuurd, zodat zij de nodige voorbereidingen kunnen treffen.

Topsporters van individuele sporten mogen onder aanvullende voorwaarden weer trainen vanaf 29 april, mits ze de 1.5 meter in acht nemen. NOC*NSF en de sportbonden werken de richtlijnen en voorwaarden verder uit, zodat de sporters vanaf 29 april hun trainingen kunnen hervatten in de verschillende trainingscentra. Ook het Nationaal Tennis Centrum zal deze richtlijnen volgen en de deuren voor onze toptennissers openen, zodra het protocol is goedgekeurd.

Tennis en padel hebben een laag risicoprofiel en onze verenigingen zijn goed georganiseerd, waardoor we de drukte op de verenigingen goed kunnen controleren en de regels kunnen handhaven. Daarom doen we ons best om tennis en padel ook weer mogelijk te maken voor alle andere leeftijdsgroepen. We bereiden ons dus voor op sport in de 1.5 meter samenleving voor iedereen.

Lees meer over de voorbereidingen van de KNLTB op sporten in de 1.5 meter samenleving in dit artikel.

Competities verplaatst naar najaar

De verlengde maatregelen tot 20 mei en de uitspraken van Rutte met betrekking tot langzaam versoepelen hebben gevolgen voor de competitie. Dit betekent dat de Voorjaarscompetitie (VJC) en de Tenniskids competitie niet kunnen starten in het weekend van 9/10 mei en ook een startdatum voor de zomer niet realistisch is. In de optimale vorm waarin we de competitie graag willen ervaren zit de Voorjaarscompetitie en de Tenniskids competitie er voorlopig niet in. Ook niet als de maatregelen steeds iets soepeler worden en we gefaseerd weer stap voor stap meer mogen tennissen op het park.

Daarom heeft de KNLTB besloten de VJC en de Tenniskids competitie te verplaatsen naar het najaar, waarmee we hopelijk recht kunnen doen aan de ons zo bekende en geliefde competitiesfeer. De competitie is het hoogtepunt van tennisseizoen voor veel tennissers en verenigingen, want het clubleven bloeit daardoor op. Daarnaast is het voor veel spelers belangrijk voor hun sociale contacten en is het een bron van inkomsten voor de vereniging. Maar ook hier geldt, we moeten afwachten en hopen dat de maatregelen het tegen die tijd toe laten zo’n omvangrijke competitie te spelen.

Dit betekent ook dat de Zomeravondcompetitie en Voorjaarscompetitie padel niet door kunnen gaan. In het najaar plannen we een padelcompetitie. Uiteraard ook onder voorbehoud van de dan geldende maatregelen en het gefaseerd opstarten van tennis en padel.

Meer informatie over het verplaatsen van de competities volgt deze week. De details over de inschrijvingen  voor de competities in het najaar volgen uiterlijk half mei. Denk dan aan definitieve speeldata, opgave van teams, ploegrechten, inschrijfgelden etc. 

Wat betekent dit voor het toernooiseizoen?

Het verlengen van de maatregelen en het gefaseerd weer gaan tennissen en padellen heeft ook invloed op de toernooien. Vooralsnog is besloten om alle toernooien t/m 14 juni te annuleren.

Ondertussen zijn we al wel bezig met een stappenplan hoe we langzaam kunnen opstarten met toernooien in de 1.5 meter samenleving, bijvoorbeeld eerst een dagtoernooi (enkelspel).

Info en vragen

Alle informatie omtrent de coronamaatregelen, overheidsregelingen, competities en toernooien etc. vind je in ons corona dossier of voor verenigingen.

Voor de antwoorden op de meestgestelde vragen klik hier

NB. De pagina’s en FAQ’s worden zo snel mogelijk geüpdatet.

Kijk voor het volledige bericht over de persconferentie op de site van de Rijksoverheid.