Tennis is leuker als je wedstrijden speelt

Tennis is leuker als je wedstrijden speelt

"Ik kan niet wachten tot de competitie weer begint"

KNLTB Junioren Competitie

Ben je in de leeftijd 11 tot en met 17 jaar? Dan kun je meedoen aan de KNLTB Junioren competitie! Samen met jouw team bestaande uit meisjes, jongens of jongens en meisjes ga je de strijd aan met teams van andere verenigingen.

Hoe ziet de Junioren competitie eruit?

Zowel in het voor- als najaar kun je competitie spelen, in totaal zijn er 14 speelmomenten. Er is de mogelijkheid om op zaterdag of zondag (en in sommige regio’s op vrijdag) competitie te spelen en je kan enkelpartijen, dubbelpartijen en mixpartijen spelen. Welke competitie, soorten partijen en hoeveel partijen je speelt hangt af van op welke dag en op welk niveau je competitie speelt. De Verenigingscompetitieleider (VCL) van jouw vereniging kan je verder helpen met welke competitie het meest geschikt is voor jouw team. 

Vernieuwde Junioren competitie 2020

De KNLTB Junioren competitie is vernieuwd; deze is beter afgestemd op de wensen van jou en je leeftijdsgenoten. De vernieuwde Junioren competitie zorgt onder andere voor een kortere speeldag, minder lange wachttijden tussen je partijen en de mogelijkheid van het spelen van een mixpartij in de gemengde competitie. 

De Junioren competitie bestaat in 2020 uit de:

  • Junioren competitie 11 t/m 14 jaar
  • Junioren competitie 13 t/m 17 jaar

Wil je weten hoe de competitie er in 2020 uitziet? Bekijk alle wijzigingen

Spelregels

Net zoals bij de senioren speel je in de Junioren competitie op een hele baan en met gewone tennisballen. Je volgt de algemene tennistelling. Daarnaast gelden in 2020 onderstaande regels:

Junioren 11 t/m 14 jaar

  • Sets tot 4 met een verschil van 2 games (bijv. 4-2, 5-3)
  • Bij 4-4 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten)
  • In de enkel en dubbel wordt bij 1-1 in sets een beslissende wedstrijdtiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten) gespeeld
  • Het Beslissend Punt Systeem (bij 40-40 winnend punt) wordt toegepast

Junioren 13 t/m 17 jaar

  • Sets tot 6, met een verschil van 2 games (bijv. 6-4, 7-5)
  • Bij 6-6 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten)
  • In de enkel en dubbel wordt bij 1-1 in sets een beslissende wedstrijdtiebreak tot 10 punten (met een verschil van 2 punten) gespeeld

Doe je ook mee?

16.500 jeugdspelers doen ieder jaar mee aan de Junioren competitie. De competitie is voor spelers van ieder niveau, of je nu pas net begonnen bent of al een tijd tennist. 

Wil jij meedoen aan de KNLTB Junioren competitie en zo nóg meer plezier in tennissen krijgen? Vraag dan bij de Verenigingscompetitieleider (VCL) van jouw vereniging naar de mogelijkheden.