Scorebord stand groen

Tiebreak Challenge

Ter ere van het 125-jarig jubileum organiseert de KNLTB in 2024 de Tiebreak Challenge: een uniek, groots, landelijk toernooi waaraan alle spelers van alle tennis- en padelclubs in Nederland kunnen deelnemen.

Tiebreak Challenge

Van verenigingen tot centra, groot of klein, de Tiebreak Challenge is voor iedereen. Alle clubs in Nederland kunnen zich aanmelden voor dit unieke toernooi. De voorrondes worden (bij voorkeur) op zondag 28 april gespeeld op de eigen club, waarbij spelers van alle leeftijden en niveaus met én door elkaar heen spelen met een gelijke kans op een ticket voor de finaledag. De finalewedstrijden vinden plaats op het heilige gras van Rosmalen. Daar wil toch iedereen een keer spelen?

Format

Als organisatie bepaal je zelf welk toernooiformat het beste past bij een dagtoernooi op jouw club. Belangrijk is dat er uiteindelijk één winnend tennis- en/of padelkoppel over blijft, dat zich plaatst voor de landelijke finaledag op zondag 16 juni met winnaars van alle clubs uit heel Nederland.  Hieronder lichten we toe aan welke formats je kunt denken.

Tiebreak Challenge

Organiseer een toernooi dat gespeeld wordt in dubbelspelwedstrijden om één gewonnen tiebreak (7 punten). Dit zorgt voor korte wedstrijden, zodat zoveel mogelijk spelers kunnen meedoen. Om de tiebreaks zo eerlijk mogelijk te maken, starten spelers de tiebreak met een voorsprong of achterstand, afhankelijk van hun eigen niveau en dat van de tegenstander.

Voorbeeld: een koppel met speelsterkte 7 speelt tegen een koppel met speelsterkte 5. Het koppel met speelsterkte 7 begint de tiebreak met een 3-0 voorsprong.

Bepaal zelf of er gespeeld wordt in poules en/of via een afvalschema. Het voordeel van spelen in poules is dat iedereen meerdere wedstrijden speelt. Het voordeel van een afvalschema is dat er meer spelers mee kunnen doen. Eventueel is het ook mogelijk om een verliezersronde toe te voegen of te kiezen voor een format met supertiebreaks (10 punten).

Toernooi op tijd

Je kunt er ook voor kiezen om te spelen op tijd. Als organisatie bepaal je in dit geval zelf hoe lang een wedstrijd duurt. Het voordeel hiervan is dat je van tevoren precies weet hoeveel spelers en wedstrijden je op één dag kwijt kunt. Bij toernooien op tijd tel je door in games.

Na aanmelding ontvangt iedere club een uitgebreid draaiboek waarin alle verschillende formats staan uitgewerkt.

Wat kan je van de KNLTB verwachten?

Alle clubs in Nederland kunnen zich aanmelden tot en met zondag 17 maart. Na deze deadline maken we één groot toernooi aan op MijnKNLTB: de Tiebreak Challenge. Spelers kunnen zich vervolgens inschrijven voor het onderdeel van hun eigen club tot en met donderdag 18 april. 

De KNLTB...

 • Maakt het toernooi aan op MijnKNLTB;
 • Verzorgt de inschrijving voor alle deelnemende clubs;
 • Promoot de Tiebreak Challenge onder alle spelers in Nederland;
 • Verzorgt een feestelijke finaledag op Libéma Open;
 • Stelt een draaiboek en promotiematerialen beschikbaar.

Jouw club...

 • Organiseert het dagtoernooi op zondag 28 april;
 • Verzorgt de ballen en eventuele prijzen;
 • Promoot het toernooi onder de leden.

De inschrijving is geopend! 

Alle deelnemende clubs hebben bij het aanmelden een keuze gemaakt om het inschrijven van spelers te laten verlopen via MijnKNLTB of via de KNLTB Match App. Hieronder wordt voor beide situaties toegelicht hoe spelers zich kunnen inschrijven.

Via MijnKNLTB:

 • De KNLTB heeft één groot Tiebreak Challenge toernooi aangemaakt op MijnKNLTB. Spelers kunnen zich inschrijven door te klikken op deze link.
 • Bij het kopje 'Onderdelen' zie je de naam van jouw club en de sport tussen haakjes. Als jouw club beide sporten aanbiedt, zie je de club twee keer vermeld: één keer voor tennis en één keer voor padel. Bijvoorbeeld: T.V. Seghwaert (tennis) en T.V. Seghwaert (padel).

Via KNLTB Match App:

 • Het toernooi is toegevoegd voor jouw club in de KNLTB Match App. Een beheerder van de KNLTB Match App van jouw club kan alle instellingen, regels en rondes aanpassen (eventueel in samenwerking met Scala).
 • Spelers kunnen zich inschrijven voor de Tiebreak Challenge via de KNLTB Match App. Een handleiding voor het gebruik van de KNLTB Match App is beschikbaar om te helpen bij het inschrijfproces.

Promoot de Tiebreak Challenge!

Ga zo snel mogelijk aan de slag met de promotie van de Tiebreak Challenge op jouw club! Om je hierbij te helpen hebben we diverse promotiematerialen samengesteld om het je zo makkelijk mogelijk te maken. Hieronder vind je posters (A3), flyers (A4) en formats voor Instagram (post & story) voor zowel tennis als padel. Daarnaast promoot de KNLTB de Tiebreak Challenge ook via de website, nieuwsbrieven en social media.

Winnaars doorgeven

Geef als contactpersoon het winnende duo (tennis en/of padel) van jouw club uiterlijk 30 mei door aan de KNLTB via dit formulier. Vermeld in ieder geval deze gegevens: clubnaam, voor- en achternaam van de winnaars, bondsnummers, tennis of padel.

Informatie over de finaledag

Vanwege de grote hoeveelheid aanmeldingen wordt het eerste deel van de finaledag op zondag 16 juni gespeeld op Tennis- en Padelclub Maliskamp van 10.00 - 13.00 uur. Deze locatie bevindt zich op slechts 10 minuten afstand van Libéma Open met de fiets of auto. Op TPC Maliskamp wordt zowel tennis als padel gespeeld. Bij de indeling van de wedstrijden wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de reisafstand.

Vanaf 13.30 uur worden de wedstrijden voortgezet op Libéma Open, waar zowel de tennis- als padelfinales worden gespeeld tot ongeveer 17.30 uur.

Naast alle spannende wedstrijden wordt het op zowel TPC Maliskamp als Libéma Open één groot feest. De details en activiteiten worden nog gecommuniceerd. Maar één ding is zeker: het wordt een dag vol plezier, sportiviteit en festiviteiten die je niet wilt missen!