Organisatie Senior Open Bergen op Zoom hoopt op 'grade 4' voor tweede editie

Met een zinderende, ellenlange finale tussen Mike Simon en Ton van Rijthoven is de eerste editie van de ITF Indoor Senior Open Bergen op Zoom dinsdagavond laat afgesloten in Sportcentrum De Karmel. Een zeer succesvolle eerste editie, stelt toernooi-organisator Pim Felius, die samen met Franny van Opstal-Kalwij de leiding van het toernooi in handen had. 

In de categorie 50+ herenenkelspel klopte de als eerste geplaatste Simon de als derde geplaatste Van Rijthoven, vader van tiener Tim (verkozen tot Talent van het Jaar). Na bijna vier uren tennis stonden de cijfers 7-6 (2), 6-7 (4), 6-4 op het bord. Simon won eerder dit jaar ook al de Nationale Veteranen Kampioenschappen in Amstelveen en de International Shot Seniors Open in Zeist. Naast Simon waren er nog acht Nederlandse enkelspelwinnaars (dames en heren) in Noord-Brabant.

"Het was gewoon een heel groot succes", zegt Felius. "Het was natuurlijk de eerste keer. En alles is meer dan naar wens verlopen. De sfeer was goed. Het was alleen wel proppen om alles in vier dagen te stoppen. Voor volgend jaar hebben we dan ook vijf dagen aangevraagd. En als het goed is zijn we ook een grade 4 volgend seizoen."

De Senior Open Bergen op Zoom werd dit jaar, als beginnend toernooi, ingedeeld in de categorie 'grade 5'. Dat is het laagste niveau in het internationale veteranentennis. Het loopt op naar 'grade 1' en daarboven staan nog de Wereldkampioenschappen (individueel en teams). Die hebben 'grade A'. 

Geholpen aan IPIN

Met 140 deelnemers had de organisatie over belangstelling niet te klagen. Van die 140 waren er 45 die hun debuut maakten op een internationaal (senioren)toernooi. Felius: "Dankzij een goeie sponsor hebben we 45 mensen die nog nooit hadden meegedaan geholpen aan een IPIN (het registratienummer bij de ITF om mee te mogen doen aan internationale toernooien). Hopelijk zien we die weer terug."

Felius verwacht het aantal deelnemers voor de volgende editie te kunnen uitbreiden naar 180 á 200. Wellicht dat de verhouding man/vrouw dan wat meer in evenwicht is. Zo'n twee/derde van het aantal deelnemers dit jaar was mannelijk. "We hadden gehoopt op iets meer dames. Maar je ziet toch vaak dat er meer mannen dan vrouwen meedoen."

De Senior Open Bergen op Zoom is het vijfde veteranentoernooi in Nederland dat op de internationale kalender staat. Ons land had al de Dutch Open ('grade 2'), de Nationale Veteranen Kampioenschappen ('grade 2), de Amsterdam Senior International Open ('grade 3' en vanaf 2015 een ‘grade 2’) en de International Shot Seniors Open ('grade 3'). Toernooien die allemaal in de zomermaanden plaatsvinden. De Senior Open Bergen op Zoom is het enige indoorveteranentoernooi in Nederland. 

Bekijk hier de uitslagen van de verschillende categorieën (heren- en dames enkelspel, heren- en damesdubbelspel en mixeddubbelspel) en klik hier voor de ITF-kalender van internationale veteranentoernooien.