Welke tennisballen mag je gebruiken tijdens de Voorjaarscompetitie?

De KNLTB krijgt regelmatig vragen over welke tennisballen gebruikt mogen worden tijdens de competitie. Met de Voorjaarscompetitie voor de deur, proberen we graag wat zaken te verhelderen. 

Het Competitiereglement (III-04) bepaalt dat op één competitiedag per competitiewedstrijd slechts gespeeld mag worden met ballen van één bepaald handelsmerk, soort en kleur. Deze ballen moet voorkomen op de lijst met door de KNLTB respectievelijk ITF goedgekeurde ballen, die is in te zien op de site van de ITF.

In de KNLTB competities mogen alleen de ballen van het Type 2 van deze lijst worden gebruikt.

Tennisballen die niet zijn voorzien van KNLTB of ITF keurmerk mogen niet worden gebruikt voor KNLTB competities (en toernooien). 

Een bezoekende ploeg is niet verplicht om een competitiewedstrijd te spelen met ballen die niet voorkomen op de lijst van goedgekeurde ballen. Kan de ontvangende vereniging echter op een andere wijze aantonen dat de betreffende ballen door de KNLTB of ITF zijn goedgekeurd, dan dient de bezoekende ploeg hiermee akkoord te gaan.

Gasgevuld vs. drukloos

Er zijn twee soorten tennisballen met elk hun specifieke speeleigenschappen: drukloze (pressureless) en gasgevulde (pressurised) tennisballen. Zoals de naam al zegt, staan drukloze ballen niet onder druk. De stuiteigenschappen komen voort uit de dikte en de soepelheid van het rubber waarvan de ballen zijn gemaakt. Bij gasgevulde ballen daarentegen wordt de elasticiteit niet alleen bepaald door het materiaal van de ballen, maar ook door de luchtdruk in de ballen.

In competitieverband wordt vrijwel altijd getennist met gasgevulde ballen, maar spelen met drukloze ballen is toegestaan mits er wordt voldaan aan bovenstaande eisen.