Goud voor Griffioen en Van Koot in damesdubbelspel Paralympische Spelen

Jiske Griffioen en Aniek van Koot hebben Nederland de tweede gouden rolstoeltennismedaille bezorgd op deze Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. In een Nederlandse finale versloegen ze Marjolein Buis en Diede de Groot met 6-4, 6-2.

Voor Griffioen en Van Koot was het de tweede finale in twee dagen tijd. Gisteren streden de rolstoeltennissters in de finale van het enkelspel om het goud. Griffioen, de nummer één van de wereld, won dat spannende duel in drie sets. In het dubbelspel maakten Griffioen en Van Koot hun favorietenrol meer dan waar. Ze wonnen drie duels in 'straight sets' en stonden geen één keer meer dan vier games per set af.

Buis en De Groot veroverden zilver en dat is voor Buis de tweede paralympische medaille. Vier jaar geleden won ze dubbelspelgoud aan de zijde van Esther Vergeer door in de finale Griffioen en Van Koot te verslaan. De negentienjarige De Groot maakte in Rio een verdienstelijk paralympische debuut. Ze dwong Griffioen in de halve eindstrijd tot het uiterste. De winnares van het goud had een tiebreak in de derde set nodig om haar talentvolle landgenote terug te wijzen. Tegen Yui Kamiji kwam De Groot tekort voor het brons.

De Nederlandse rolstoeltennissters hebben prima gepresteerd in Rio. Met een 'oranje' dubbelspelfinale en drie Nederlanders in de halve finales van het enkelspel was er bijna sprake van een optimaal resultaat. Alleen de Japanse Kamiji lag dwars.