Griffioen verslaat Van Koot in finale Paralympische Spelen

Jiske Griffioen heeft eindelijk een gouden paralympische medaille te pakken. Na nederlagen in de halve finales van het enkelspel en in de finale van het dubbelspel op de vorige twee edities heeft de Woerdense dan eindelijk het felbegeerde goud in handen. In een Nederlandse finale rekende ze af met Aniek van Koot: 3-6, 6-1, 6-4.

De wedstrijd kende een zelfde soort verloop als de finale op Wimbledon, hun vorige ontmoeting. Ook toen won Van Koot de eerste set, pakte Griffioen met ruime cijfers de tweede en volgde er een spannende derde set, die met 6-4 werd gewonnen door Griffioen.

Griffioen leek overtuigend op weg naar de winst toen ze een 5-1 voorsprong nam in de beslissende set, maar zag Van Koot terug krabbelen. De nummer vier van de wereld overleefde een wedstrijdpunt op 5-2, maar capituleerde op het tweede, bij een 5-4 stand. Van Koot had op belangrijke momenten moeite met haar opslag. Ze produceerde in totaal veertien dubbele fouten tegenover één ace.

"Onbeschrijfelijk. Hier heb ik zo lang voor gewerkt", sprak een emotionele Griffioen met de gouden medaille om de nek. "Ik kwam echt alleen voor goud. Dat geeft best wel veel druk. Maar ik heb een manier gevonden om de druk, op het einde maar net, onder controle te houden."

Griffioen heeft nu de laatste acht onderlinge duels met Van Koot gewonnen, waaronder finales op Roland Garros (2015), de Australian Open en Wimbledon (2016). In totaal is de stand nu 25-12 voor de nummer één van de wereld.

Van Koot heeft nu twee keer op rij zilver gewonnen in het enkelspel. Ze verloor vier jaar geleden in London, tijdens haar paralympische debuut, de finale van Esther Vergeer. De beste rolstoeltennisster aller tijden won van Griffioen in de halve finales van 2008 en 2012.

Griffioen pakte zilver in het dubbelspel in 2008 en 2012. Ze speelt morgen voor de derde keer op rij de dubbelspelfinale op de Paralympics. Samen met Van Koot treft ze Marjolein Buis en Diede de Groot. Wederom is 'Oranje' dus al verzekerd van goud en zilver.

Klik hier voor het rolstoeltennis-speelschema op de Paralympische Spelen.