Rus grijpt naast WTA-titel in Taipei

Arantxa Rus heeft een mooie week in Taipei niet kunnen bekronen met haar eerste WTA-titel. De speelster uit Monster moest in de finale van het WTA 125 k-toernooi haar meerdere erkennen in Belinda Bencic.

Bencic, begin 2016 nog een toptienspeelster, was met 7-6 (3), 6-1 te sterk voor onze landgenote, de nummer 167 van de wereld. Bencic is de huidige nummer 120. Door blessures moest ze een groot deel van het jaar missen. Ze is nu al tien duels op rij ongeslagen en pakte ten koste van Rus haar tweede achtereenvolgende WTA 125k-titel.

In de eerste set toonde Rus de voor haar zo kenmerkende veerkracht. Bencic nam een 5-2 voorsprong, maar kon het niet afmaken. Rus werkte op eigen service drie setpunten weg in een ellenlange game. De last van drie gemiste setpunten woog zwaar op de schouders van Bencic, die vervolgens voor de enige keer in de partij haar opslag prijsgaf. 

In de tiebreak liep Rus door een paar onnodige fouten achter de feiten aan. Het werd 5-0 en op 6-3 benutte Bencic haar vierde setpunt. In de tweede set had Rus weinig meer in te brengen. Op 5-1 serveerde ze om in de set te blijven, maar na een dubbele fout en een forehand in het net moest Rus de winst aan Bencic laten.

Rus kijkt terug op een geweldige week. Het bereiken van de halve finales op WTA-niveau was een primeur voor onze landgenote. Eerder dit jaar behaalde landgenote Richel Hogenkamp in Seoul een zelfde mijlpaal. De halve finales was toen haar eindstation op het WTA International-toernooi.