Federer: 'Krankzinnig om weer nummer één van de wereld te zijn'

Roger Federer schreef op vrijdagavond geschiedenis in Rotterdam. Door in de kwartfinale van het ABN AMRO WTT te winnen van Robin Haase (4-6 6-1 6-1) mag de 36-jarige Zwitser zich vanaf aanstaande maandag de oudste nummer één ooit noemen. Het record stond op naam van Andre Agassi, die in 2003 op 33-jarige leeftijd nog de beste speler ter wereld was.

Federer werd veertien jaar geleden voor het eerst ranglijstaanvoerder van de ATP. ''Ditmaal is het misschien net specialer, omdat ik iets ouder ben. Er moest zo veel goed gaan om erin te slagen en dat is gebeurd. Ik voel diepe tevredenheid'', verklaarde de tweevoudig kampioen en eerste reekshoofd in Rotterdam na zijn overwinning op de thuisspeler.

''Het voelt als een grootse prestatie, gezien het gat (vijf jaar en 106 dagen, red.) sinds de laatste keer dat ik nummer één van de wereld was, en mijn blessureleed. Als je daarvan terugkomt en het weer flikt is het dubbel zo mooi. Het is best krankzinnig eigenlijk.''

Haase

Haase stond op zijn beurt voor de tweede keer bij de laatste acht in Ahoy, maar kampte de hele week al met ziekte. ''Ik heb er zeker een beetje van geprofiteerd dat Robin zich niet zo goed voelde'', erkende Federer. ''Ik herinnerde mezelf eraan dat als ik op een indoorbaan wil winnen en die nummer één-positie wil grijpen, ik agressief zal moeten spelen. Aanvankelijk was het speelplan erop gebaseerd om rustig te beginnen en Robin de ruimte te geven om te slaan. Het probleem was echter dat ik niet mijn beste dag had qua serveren, waardoor ik onder druk kwam te staan. Robin had de smaak echt te pakken en dat was lastig. In de tweede set ben ik zelf meer voorwaarts gaan spelen en kon ik een goede start maken in de laatste twee sets. De benen van Robin begaven het langzaamaan en ik was in staat daarvan te profiteren.''

Ontvangst

Voor, tijdens en na de wedstrijd kon Federer rekenen op veel steun van het Nederlandse publiek. Toernooidirecteur Richard Krajicek verscheen bovendien op de baan voor een speciale ceremonie om de mijlpaal van de twintigvoudig Grand Slamkampioen te vieren.

''Het was mooi om Richard zo blij te zien. Ook het feit dat de kaartverkoop zo voorspoedig is verlopen en mijn wedstrijden steeds uitverkocht zijn, maakt me blij'', aldus de publiekslieveling, die een goede relatie heeft opgebouwd met Nederlandse fans. ''Ik ben altijd goed ontvangen in Nederland. Ik voel me verbonden met het toernooi in Rotterdam en de fans weten dat denk ik. Ik kan hen dan ook niet genoeg bedanken dat ze deze avond speciaal hebben gemaakt.''

Federer heeft weliswaar de nummer één-positie overgenomen, maar het ABN AMRO WTT zit er nog niet op. Op zaterdagavond 19:30 uur neemt hij het in de halve finale op tegen de Italiaan Andreas Seppi (ATP-81).