Haase blikt tevreden terug op optreden in Ahoy

Robin Haase heeft niet voor een stunt kunnen zorgen door Roger Federer in de kwartfinale van het ABN AMRO World Tennis Tournament te verslaan. De nummer 42 van de wereld pakte de eerste set, maar was daarna fysiek niet goed genoeg om de nieuwe nummer een van de wereld bij te benen: 6-4 1-6 1-6.

''Ik ben de hele week al ziek. Daardoor heb ik niet mijn fysieke oefeningen tussen de wedstrijden kunnen doen, zoals ik die gewend ben te doen. Hierdoor kreeg ik ook problemen met mijn rug en raakte ik mijn concentratie een beetje kwijt. In de derde set zei ik tegen mezelf: 'het is nog maar een set. Geef alles wat je hebt'.''

Haase liet, ondanks dat hij last had van de griep, de hele week goed tennis zien. ''Ik creëerde vandaag ook veel kansen. Niet door fouten van mijn tegenstander, maar omdat ikzelf goed speelde. Maar als het dan verder in de wedstrijd gaat zoals zojuist omschreven, dan wordt het extreem lastig.''

Door de overwinning van Federer op Haase neemt de Zwitser de koppositie op de wereldranglijst over van Rafael Nadal. De laatste keer dat de twintigvoudig Grand Slamkampioen nummer een werd, was vijfeneenhalf jaar geleden. Haase sloot zich voor dit scenario af. ''Eerlijk gezegd was ik daar helemaal niet mee bezig. Ik heb het spel van Roger van te voren geanalyseerd en volgens mij heb ik dat goed gedaan. Daardoor won ik de eerste set. Met het feit dat hij voor die eerste plek speelde, was hij misschien bezig, maar ik dus niet.''

Haase bereikte voor de tweede keer in zijn carrière de kwartfinale in Ahoy. De eerste keer was tien jaar geleden. ''Het deelnemersveld is enorm sterk hier. Als je dan bij de laatste acht tegenover Federer staat dan heb je de ronde hiervoor eigenlijk al een finale gespeeld. De kwartfinale is dan de bonus'', blikte de Hagenaar tevreden terug.