Krajicek: 'Historische editie die zeker in mijn top drie staat'

Richard Krajicek was in zijn nopjes met de gedroomde kampioen Roger Federer. De toernooidirecteur van het ABN AMRO World Tennis Tournament had alleen op een spannendere finale tussen de als eerste geplaatste Zwitser en de als tweede geplaatste Grigor Dimitrov (6-2 6-2) gehoopt.

De Bulgaar was in de nacht voor de finale ziek geworden en kon daardoor op zondag niet voluit spelen. ''Grigor voelde zich duizelig en had geen energie. De adrenaline van een finale hield hem nog op de been, maar hij kon het alleen niet lang volhouden. Toen hij op 2-2 in de eerste set een backhandvolley miste en werd gebroken vreesde ik dat het wel eens heel snel kon gaan. Gelukkig ging het op momenten iets beter, maar dat kon hij niet lang volhouden. Dat was jammer, maar ik heb Grigor bedankt dat hij de partij heeft uitgespeeld.''

Blikvanger deze week van toptennis in Nederland was Federer. De 36-jarige Zwitser werd door het bereiken van de halve finale de oudste nummer een van de wereld. ''We hadden al een super deelnemersveld, maar met de komst van Federer en dat hij hier weer de nummer een kon worden en de aandacht die dat genereerde, heeft dit tot een historische editie getild, die zeker in mijn top drie staat.''

De 45ste editie van het ATP 500-toernooi in Rotterdam Ahoy kende na de aankondiging van de twintigvoudig Grand Slamwinnaar een absoluut bezoekersrecord. Maar liefst 122.846 toeschouwers werden gedurende deze week in de sporttempel verwelkomd. Onder anderen koning Willem-Alexander en koningin Maxima waren op de finaledag aandachtig toeschouwers. ''De koning en koningin maakten er een privébezoek van. Het paar wilde gewoon tennis komen kijken. Het contact kwam via Ahoy, ze zaten alleen bij mij in de box'', sprak een glunderende Krajicek.

Een ontmoeting tussen Federer, de koning van het tennis, en de koning van Nederland werd na afloop in de catacombe geregeld. De enige wens die de toernooidirecteur na afloop van de historische tennisweek kon bedenken was een spannendere finale. ''Maar dat heb je niet in de hand.''