Guy den Ouden hoopt in voetsporen Peter Wessels te treden op Menzis NOJK

Guy den Ouden pakte afgelopen week de titel op de NOJK 15-16 jaar nadat hij een jaar eerder nog kansloos in de eerste ronde had verloren. Het bijna zestienjarige talent uit Maarssen heeft enorme stappen gezet sinds hij, terug in Nederland, is gaan trainen bij de Intime Tennis Academy in Zoetermeer en bij de bond zelf. Deze week mag hij als kersvers Nederlands kampioen een poging wagen bij de junioren in een hogere leeftijdsklasse (tot en met 18 jaar).

Deel twee van de Menzis NOJK (nationale overdekte jeugdkampioenschappen) gaat vandaag van start in sportcentrum De Rhijenhof, op de grens van Wateringen en Den Haag. Nadat afgelopen weekeinde de titels werden verdeeld bij de junioren -12 en 15-16 jaar (lees hier meer daarover) is het nu de beurt aan de beste vaderlandse jeugdspelers in de categorieën -14 en -18 jaar. De kwartfinalisten van de leeftijdsklasse 15-16 mogen deze week meedoen aan de titelstrijd -18 jaar. Van de -12-categorie krijgen de laatste vier speler een startbewijs voor de -14. Na zijn zwaar bevochten titel in de -16 hoopt Guy den Ouden deze week op een stuntje in de -18.

Of er al eens iemand is geweest die beide titels in één jaar pakte, zou Guy niet weten. "Ik betwijfel het", gokt de belofte als hem die vraag wordt gesteld. Het komt inderdaad zelden voor, maar in de jaren negentig van de vorige eeuw flikten Peter Wessels (1994) en Michelle Gerards (1998) het. Voor Wessels markeerde het de start van een mooie, weliswaar door blessures gedwarsboomde profloopbaan (met onder meer een ATP-titel in Newport, 2000). Gerards won meerdere internationale Futuretitels en schopte het tot de rand van de top tweehonderd.

'Het is mijn leven'

Guy werkt hard om een profloopbaan voor zichzelf mogelijk te maken. De talentvolle junior is zo'n twintig uur per kwijt aan tennis, conditie- en fitnesstraining. "Ik vind tennis het allermooiste wat er is. Het is mijn leven", zegt Guy, die in 2017 terugkeerde in Nederland na drie en een half jaar in Engeland te hebben gewoond, vanwege de werksituatie van zijn vader Arnoud, vroeger ook een verdienstelijk tennisser.

"Ik ben hier opgevangen door Martijn Belgraver en Noëlle van Lottum van tennisschool InTime. Die hebben me goed geholpen en daar ben ik echt veel beter geworden. Ik train in goeie groepen en krijg ook veel individuele aandacht. Uiteindelijk mocht ik ook twee keer per week bij de bond trainen. Die combinatie is heel goed."

'Eerder de punten afmaken'

Als Guy zijn eigen spel onder de loep neemt, geeft hij aan vooral zijn service te willen verbeteren en daarnaast hoopt hij meer initiatief te kunnen nemen vanaf de baseline. Verdedigend zit het volgens hem wel goed, maar om volgende stappen te zetten werkt hij hard aan een wat agressievere speelstijl. Eerder de punten afmaken is het doel. "Loopvermogen is mijn grootste kracht. Maar ik wil ook gevaarlijk zijn in de rally, en daar wapens ontwikkelen. Daar werk ik hard voor op de trainingen en dat gaat ook steeds beter", zegt Guy, die een fan is van Gael Monfils.

Showmannetjes

"Ik hou wel van showmannetjes. Gael Monfils is echt een mooie speler om naar te kijken. Wat hij allemaal op de baan, dat is wel speciaal. Maar natuurlijk: Nadal, echt bizar hoe sterk hij is. Al die blessures, maar hij geeft nooit op. Dat vind ik wel een heel mooi voorbeeld", zegt Guy, die ook opkijkt naar zijn eigen trainers bij InTime, Tim Proost en Bart Brons. Laatstgenoemde ging hem voor als juniorenkampioen -16 jaar. "Even kijken.... in 2006 zie ik hier staan", zegt Guy met de beker naast hem. Hij heeft de wisseltrofee drie dagen in zijn bezit gehad en moet hem nu weer teruggeven. "Ik kon er even van genieten en nu gaat hij terug en gaan ze mijn naam erin graveren. Ik heb wel een andere beker gekregen die ik mag houden."

Of er deze week nog een beker bijkomt, is de vraag. Het zou natuurlijk een absolute stunt zijn, beseft Guy. "Het is sowieso een mooie ervaring. We gaan zien hoe het loopt. Ik hoop ver te komen, en het zou natuurlijk helemaal geweldig zijn als ik het zou winnen, maar we gaan er in ieder geval het beste van proberen te maken." Guy speelt vandaag op baan 3 zijn eerste ronde-wedstrijd tegen Guus van de Kerkhof.

De toppers van de toekomst zijn van woensdag tot en met zondag te bewonderen in sportcentrum De Rhijenhof. De toegang is gratis. Bekijk hier speelschema's en uitslagen van de Menzis NOJK -18 jaar. En hier van de Menzis NOJK -14 jaar.

Livestream

Volg de NOJK ook dagelijks via deze livestream.