Nationale juniorentitels voor Den Ouden, Hansen, Balciunas en Nijkamp

Guy den Ouden, Kim Hansen, Manvydas Balciunas en Rose Marie Nijkamp (foto) hebben zich gekroond tot Nederlandse juniorenkampioenen indoor. Ze veroverden deze week de titels op de Menzis NOJK in de leeftijdsklassen -16 en -12 jaar.

In drie van de vier gevallen pakte de speler die op voorhand favoriet was ook de titel in sportcentrum De Rhijenhof, Den Haag. Alleen bij de meisjes van 15 en 16 jaar waren er verrassingen in de halve finales. Lijstaanvoerster Melissa Boyden, de laatste weken zo goed op dreef bij Tennis Europe-toernooien in Zoetermeer en Rotterdam, werd bij de laatste vier verrast door Kim Hansen: 7-6, 6-1. Ook de als tweede geplaatste Eniek van den Broek redde het niet. De als vijfde geplaatste Anouck Vrancken Peters was met 6-4, 0-6, 6-2 te sterk.

In de finale won Kim Hansen zondag, op baan 1, met 6-4, 6-4 van Anouck Vrancken Peeters. Ook die andere wedstrijd op baan 1 werd in 'straight sets' afgerond. Manvydas Balciunas was het hele toernooi al oppermachtig en kende ook in de finale weinig problemen met zijn opponent, Pieter de Lange: 6-4, 6-2.

Marathonpartij

Op baan 2 deden de finalisten er aanzienlijk langer over. De meisjesfinale -12 jaar werd door Rose Marie Nijkamp pas na bijna drie uren tennis gewonnen in de tiebreak van de beslissende set. Loes Ebeling Koning ging strijdend ten onder: 6-4, 4-6, 7-6 (6).

Enorme progressie

Guy den Ouden klopte in een finale tussen de nummers één en twee van de plaatsingslijst Thijmen Loof met 6-4, 6-7 (3), 6-3. Het verlies van de tweede set was pas het eerste setverlies deze week voor Den Ouden, die eind vorig jaar juist zijn meerdere moest erkennen in Loof in de finale van het Winter Jeugd Circuit. Den Ouden heeft in een jaar tijd enorme stappen gemaakt. Vorig jaar verloor hij op de NOJK nog kansloos in de eerste ronde van Joost van der Linden.

De titelstrijd werd voor het tweede jaar op georganiseerd door Burgersdijk Tennis, in samenwerking met de KNLTB. Woensdag gaat het toernooi verder. Dan is het de beurt aan de leeftijdsklassen -14 en -18 jaar. De halve finalisten van de klasse -12 en de kwartfinales van de klasse -16 jaar mogen deze week meedoen aan de titelstrijd in een hogere leeftijdscategorie.  

Klik hier voor speelschema's en uitslagen van de  Menzis NOJK -12 en -16 jaar.