TC Nieuwerkerk pakt titel in Eredivisie Heren na zinderende finale

De nationale titel in de Eredivisie Heren is terug bij TC Nieuwerkerk. In een zinderende finale won de formatie van captain Yoran Verschoor in Doorwerth van Lewabo uit Beneden-Leeuwen.

In een spannende supertiebreak haalden Jeroen Camfferman en Stephan Fransen de titel binnen voor TC Nieuwerkerk. Ze wonnen van Thiemo de Bakker en Pedro Mol, 3-6, 7-5 en 10-8. ''Ik vond de supertiebreak van mijn teamgenoten tien keer spannender dan mijn eigen supertiebreak. Natuurlijk ook omdat het alles of niets was'', aldus captain Yoran Verschoor.

Verschoor en Guy den Heijer verloren het andere dubbelspel met 6-2, 4-6 en 10-7 van het Belgische duo Joran Vliegen en Stefan Wauters. ''Maar die setwinst was uiteindelijk heel belangrijk voor ons, Vliegen is natuurlijk een goede dubbelspeler.'' De Belg staat 89ste op de wereldranglijst voor dubbelspelers.

Hoog niveau in Eredivisie Heren

Het tekent het niveau van de Eredivisie Heren, waar sterkere spelers hun opwachting maken. Dat maakte het voor Verschoor een speciale zege, na de winst van de Eredivisie Heren in 2016 in het Limburgse Simpelveld. ''Deze voelt net iets lekkerderder. Niet om mezelf op de borst te kloppen, maar ik ben de enige die de dertien jaar van TC Nieuwerkerk in de Eredivisie heeft meegemaakt. De andere jongens in mijn team trainen zes, zeven keer per week. We spelen vandaag tegen Thiemo de Bakker. We hebben echt wat bereikt vandaag.''

Verschoor en zijn teamgenoten Fransen, Jeroen Camfferman, Bart van den Berg en Guy den Heijer haalden in 2016 ook al de winst in de Eredivisie Heren binnen. De ploeg is dus al langere tijd bij elkaar. ''We spelen in dezelfde samenstelling. Dit is echt een prestatie van formaat.''

Voor goed gevulde tribunes in Doorwerth leed Stephan Franssen verrassend zijn eerste nederlaag in de Eredivisie Heren. In een boeiend gevecht won de Belg Joran Vliegen in twee tiebreaks van Franssen, 7-6 (4), 7-6 (4). Even daarvoor had Guy den Heijer TC Nieuwerkerk aan de leiding gebracht door de Belgische routinier Stefan Wauters met 6-1 en 6-4 te verslaan.

Lewabo kwam daarna op voorsprong doordat Thiemo de Bakker met 6-4 en 7-6 (4) won van Bart van den Berg. Na de enkelspelen stond het 2-2 doordat Jeroen Camfferman met een solide optreden won van Remko de Rijke, 6-3, 6-0.

Volle tribunes in Doorwerth

Daarna nam de spanning toe. De vereniging uit Beneden-Leeuwen had veruit de meeste supporters meegenomen naar Doorwerth. ''De spanning was enorm. Het was extra mooi om voor volle tribunes te spelen. Duno, Lewabo en Nieuwerkerk hadden een flinke afvaardiging supporters. We hebben er een mooi eindspektakelstuk van gemaakt. Dit kan niet beter.''

Na de zege in het dubbelspel van Vliegen en Wauters lonkte de titel voor Lewabo, maar Franssen en Camfferman lieten zien dat ze uit het juiste hout gesneden zijn. Ze braken Pedro Mol bij een stand van 6-5 in de tweede set.

In een zinderende supertiebreak leek er lang geen vuiltje aan de lucht voor Franssen en Camfferman. Ze kwamen dankzij uitstekende punten met 8-2 voor, maar daarna kwamen De Bakker en Mol sterk terug tot 8-6. Een uithaal van Camfferman zorgde voor drie matchpoints, maar de zenuwen gierden door de lichamen. De Bakker en Mol kwamen terug tot 9-8, maar daarna kon de kurk van de fles bij TC Nieuwerkerk, 10-8. Door de 3-3 eindstand kwam het aan op de games, TC Nieuwerkerk had uiteindelijk meer games gewonnen, 65-57.