NK Beachtennis dit jaar uitgebreid met enkelspel;  'er blijkt behoefte aan te zijn'

Wegens succes uitgebreid: de NK Beach gaat zondag 26 augustus van start en voor het eerst kunnen er dit jaar titels worden veroverd in het enkelspel. Net als vorig jaar wordt er vanwege Concert at Sea uitgeweken van het Beach Stadium naar Strandclub Doen in Scheveningen.

"Een mooi stuk strand met zestien banen. Dat is ons vorig jaar goed bevallen", zegt organisator en oud-kampioen Tim van Pagee, die in 2010 met Arend van Triest het herendubbelspel op zijn naam schreef.

Met 132 spelers en 107 inschrijvingen is de NK Beach dit jaar prima bezet. Het heren- en damesdubbelspel zijn van oudsher de meest prestigieuze categorieën, maar het gemengddubbelspel is ook uitstekend bezet met 26 inschrijvingen. Aan het heren- en damesdubbel spel doen beide zestien teams mee. Twaalf daarvan zijn direct toegelaten en vier via wildcards. Één wildcard is te verdienen in een kwalificatietoernooi. De twee juniorenonderdelen, vorig jaar voor het eerst toegevoegd, tellen voorlopig zeven deelnemers in totaal.

Aan het herenenkelspel doen 22 spelers mee en aan het damesenkelspel vier. "Boven verwachting", zegt Van Pagee, de uitlegt hoe de organisatie er toe besloot om deze disciplines toe te voegen aan het programma. "We zien dat de sport groeit. Normaal gesproken was de NK in twee dagen. Omdat de 'mixed' zo populair is, verplaatsen we dat naar een week eerder. Dat is zondag 26 augustus, dan beginnen we met de gemengddubbel. Een week later is het heren- en damesdubbelspel. We mogen alle velden laten staan en daardoor hebben we nog wel wat ruimte tussen de clinics en andere activiteiten door. Op vrijdagavond hebben we tijd over en dus dachten we 'laten we het proberen met het enkelspel.' Gezien de inschrijvingen blijkt er behoefte aan te zijn."

Volgens Van Pagee is de groei van beach tennis niet een Nederlands fenomeen, maar maakt de sport Europees en mondiaal een ontwikkeling door. Dat blijkt uit de groei in prijzengeld en het feit dat de prijzen nu verdeeld worden onder meer spelers. "De sport werd altijd gedomineerd door Italianen, maar dit jaar werd er voor het eerst een Spanjaard wereldkampioen en bij de EK pakten twee Fransen de titel."

Olympisch

"De sport is internationaal in ontwikkeling. Er zijn steeds meer landen waar professioneel wordt getraind. We zijn op weg naar een olympische status." Volgend jaar maakt beach tennis in ieder geval onderdeel uit van de ANOC World Beach Games in San Diego.

Of daar Nederlandse spelers aan meedoen is nog de vraag, maar dat het niveau van de Nederlanders groeiende is, kan niemand ontkennen. "Op de EK heeft Nederland dit jaar de verliezersronde gewonnen. Dat was ontzettend knap. Op de World Team Cup werden we zestiende. Dat is echt een doorbraak. We hadden daar nog nooit het hoofdtoernooi gehaald. We spelen steeds meer een rol van betekenis op het grote podium. Er staan twee Nederlanders in de top honderd en één er net buiten. Dario Loconte is de nummer 77 en die doet met Pieter de Vries mee aan het herendubbel op de NK."

EK-tickets op het spel

Op de NK zijn tickets te verdienen voor de Europese Kampioenschappen in 2019. De winnaars van de damesdubbel en de herendubbel vertegenwoordigen ons land volgend jaar op de EK.

De wedstrijden op de NK Beach bij Strandclub Doen zijn gratis te bezoeken. Lees hier meer over het programma plus aanvullende informatie over de titelstrijd.