Wereldtitel Buis en Van Koot na overtuigende winst in finale Wheelchair Doubles Masters

Marjolein Buis en Aniek van Koot hebben zich in Sportcentrum De Schaapskooi te Bemmel gekroond tot wereldkampioenen dubbelspel. Het Nederlandse duo rekende in de finale van de Uniqlo Wheelchair Doubles Masters af met de Britse Louise Hunt en de Amerikaanse Dana Mathewson: 6-3, 6-1.

Voor Buis was het de tweede wereldtitel nadat ze vorig jaar met Diede de Groot de titel pakte in Bemmel. Van Koot werd drie keer eerder wereldkampioen (2010, 2012 en 2015). In de achttienjarige historie van het evenement (de seizoensfinale dubbelspel voor rolstoeltennissers) kwam het slechts twee keer voor dat er geen Nederlandse winnares was. In 2013 en 2014 was de titel een prooi voor de Japanse Yui Kamiji en de Britse Jordanne Whiley, twee speelsters die er dit jaar niet bij waren in Bemmel.

Met de zege in de finale namen Buis en Van Koot revanche voor hun nederlaag tegen Hunt/Mathewson in de eerste wedstrijd deze week. In een slijtageslag verloren onze landgenotes toen met 6-4, 5-7, 7-6 (5). Geen bemoedigende start van de Doubles Masters. "We hebben daarna ook flink op onze donder gekregen. We speelden toen beduidend minder dan vandaag. Nu hadden we echt een plan en dat kwam er vandaag goed uit", sprak Van Koot.

"We hebben toen niet genoeg gebruik kunnen maken van onze sterke kanten. Daar hebben we over nagedacht en gesproken en vandaag zijn we met een ander plan de baan op gegaan. En dat werkte", vult Buis aan. Het in stelling brengen van de sterke slagen lukte onze landgenotes in de finale wel. De backhand van Buis en de forehand van Van Koot zorgden dan ook voor heel wat 'schade' bij de tegenstanders, die hun foutenlast gaandeweg de partij zagen oplopen. Met name in de tweede set produceerden Hunt en Mathewson de nodige afzwaaiers, wat mede het gevolg was van de druk die Buis en Van Koot konden uitoefenen in de rally.

Scoreverloop

In de eerste set konden Mathewson en Hunt nog goed meekomen. Vanaf 2-2 liepen onze landgenotes uit naar 4-2 en op 5-3 serveerde Buis de Oranje-vrouwen naar setwinst. Een volley van Mathewson in het net betekende het einde van de set. In set twee viel het na een lange game op 1-1 volledig de kant op van Buis en Van Koot. Hoewel de spanning verdween, kregen onze landgenotes het publiek met enkele fraaie punten op de banken. Met name de spreiding van onze landgenotes werd de tegenstanders regelmatig te veel. Na een fraaie bal in de hoek van Van Koot stonden er (bij 5-1) twee wedstrijdpunten op het bord. Hunt sloeg de bal op het eerste wedstrijdpunt in het net.

'Extra bijzonder'

"Elke titel is bijzonder en dat het in eigen land lukt, maakt het extra bijzonder", zei Buis. "Super fijn hier in Bemmel, überhaupt dat het in Nederland was", vond Van Koot. "Het is heel gaaf om vrienden en familie op de tribunes te zien. Dat maakt het heel bijzonder."

Of het succesvolle partnerschap betekent dat Buis en Van Koot ook een duo gaan vormen richting, en op de Paralympics in 2020, is nog niet zeker. "Dat moet je aan de bondscoach vragen", lacht Buis. Zeker is dat de twee het goed kunnen vinden, op en buiten de baan. Dat laatste is volgens Buis niet per se noodzakelijk om succes te hebben. "Ik heb ook titels gewonnen met meiden met wie ik niet zo'n klik had. Maar het maakt het wel heel veel leuker. We hebben het goed naar ons zin met z'n tweeën. We zijn naar elkaar toe gegroeid dit seizoen."

Derde plaats De Groot/Shuker

In de strijd om de derde plaats lieten Diede de Groot en Lucy Shuker geen spaan heel van Michaela Spaanstra en de Duitse Katharine Kruger: 6-0, 6-1. De Groot en Shuker waren als eerste geplaatst en verloren zaterdag verrassend in de halve finales van Buis en Van Koot. De Groot nam daardoor afscheid van de titel die ze in 2017 en 2016 veroverde.