Nog altijd nuchter, maar minder schuchter: 'Diede heeft moeten wennen aan haar nieuwe status'

Het feit dat wereldkampioen en nummer één van de wereld Diede de Groot instemde met een fandag en de manier waarop zij zich -vrolijk en toegankelijk- manifesteerde op deze dag bij TV Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn zegt veel over de groei die de immer nuchtere maar iets minder schuchtere rolstoeltennisster heeft doorgemaakt buiten de baan.

Van schuchter, verlegen meisje met grote dromen tot 's werelds beste die weet wat ze kan en zonder problemen een ruimte vol mensen toespreekt. Diede vertelt over haar voeding, over haar nieuwe rolstoel, die haar minder energieverlies gaat opleveren dankzij een kuipje waar ze in zit, en waar ze na 'Australië', in gaat trainen. Over de wereldranglijst en hoe de puntentelling werkt in het rolstoeltennis (de beste acht resultaten tellen mee), over het dubbelspel en hoe ze daarin het komende half jaar met Aniek van Koot gaat samenspelen om te kunnen bepalen welke landgenotes er een koppel gaan vormen op de Paralympics in Tokyo 2020. Over hoe de toernooien voor rolstoeltennissers steeds betere faciliteiten krijgen en over het feit dat de belangstelling voor de sport toeneemt, al kan dat altijd nog veel beter. Geflankeerd door Dave Kok van TV Nieuwe Sloot, haar privetrainer Amanda Hopmans en diens partner (tevens coach) Michael van den Berg, nam De Groot met plezier de microfoon ter hand om te vertellen of vragen te beantwoorden. Kok benadrukte aan het einde van de 'persconferentie' nog dat Diede zich niet alleen op de baan enorm heeft ontwikkeld, maar ook in dit soort dingen.

"Ze heeft wel moeten wennen aan haar status van nummer één van de wereld", zegt Ingeborg Houdijk, die ook deel uitmaakt van Team Diede. "Ze is daar veel makkelijker in geworden. Ook het feit dat ze ambassadeur is van de Esther Vergeer Foundation heeft daarbij geholpen. Daar spreekt ze ook wel eens groepen toe. Ze kwam uiteindelijk zelf met het idee om ook nog een bingo te organiseren en kwam met leuke spullen zoals het regenpak van Rio, dat ze droeg tijdens de Paralympics, en andere dingen die ze heeft verzameld op de tour."

De bingo was de afsluiting van het openbare gedeelte van de fandag. Daarna genoot Diede met naasten en sponsoren van een diner, mede als bedankje aan de sponsoren. De fandag begon met de openbare training van Diede en Amanda, die overliep in een interactief deel waarbij de aanwezigen door Diede werden uitgedaagd/uitgenodigd om zelf het racket en een rolstoel ter hand te nemen. Vooral de aanwezige kinderen genoten met zichtbaar plezier van de sport en van de aandacht die ze van de nummer één van de wereld kregen, maar dat gold eveneens voor de 'oudere kinderen'. "Dat was enorm wennen", lacht Ietze de Vries (60). "Het rijden in een rolstoel lukt nog wel, maar sporten daarin is een ander verhaal. Je gedachten zijn 'ik moet die bal slaan', maar om goed uit te komen moet je je eerst positioneren. Dat is heel lastig." 

'Één punt gemaakt'

Mirjam Soeterbroek (40+) speelde, als valide tennisser, een aantal punten tegen de rolstoeltennisster. Ze won er slechts eentje. "Ze dringt je naar achteren en dan slaat ze toe met een crossbal. Ik heb één keer een punt gemaakt", lacht het lid van TV Nieuwe Sloot, die enorm veel respect heeft voor de rolstoeltennisster en vindt dat er te weinig aandacht is voor de sport. "Zo jammer dat de NOS er zo weinig van uitzendt. En waarom ze zit als wereldkampioene niet eens bij Pauw? Het zijn wereldprestaties die ze levert. Ze is eigenlijk van het niveau Federer, maar dan in een andere categorie."

Kroon op jaar

De Groot zette onlangs in Orlando de kroon op een geweldig tennisjaar waarin ze voor het eerst de nummer één-positie veroverde en het jaar ook als lijstaanvoerster afsloot. De in Oudewater geboren topsporter stond in alle vier de Grand Slam-finales en won er drie. Alleen Roland Garros moest ze aan Yui Kamiji, haar Japanse rivale, laten. In het voorjaar won De Groot met Oranje de World Team Cup en onlangs veroverde ze dus in Orlando de titel op de NEC Wheelchair Tennis Masters, de officieuze WK in het enkelspel.

'Dat wordt dé grote uitdaging'

De grote vraag is of Diede het bijna niet te overtreffen seizoen in 2019 kan evenaren. "Dat wordt dé grote uitdaging", weet trainer Hopmans. Je zag dit jaar ook dat ze bijvoorbeeld op Wimbledon en op de WK, waar ze haar titel verdedigde, meer spanning had. Ze heeft dit jaar grote stappen gezet, mentaal en op tactisch gebied vooral. Er zit echter ook nog genoeg rek in", zegt Hopmans, die De Groot niet heeft zien veranderen door het succes. "Ze blijft hetzelfde. Heel nuchter, zo is ze."

De eerste fandag van Diede de Groot, een initiatief van haar eigen team om fans en sponsoren te bedanken voor hun betrokkenheid, werd beëindigd met een diner als bedankje voor de steun. "We hebben met z'n allen hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Leuk om dit voor de betrokkenen te kunnen doen. En iedereen die hier was vond het volgens mij een mooie dag", aldus de hoofdrolspeelster, die zei zelf vroeger altijd erg te hebben genoten van de clinics van Esther Vergeer, de beste rolstoeltennisster aller tijden. Dat Diede, die op 19 december 22 jaar wordt, nu zelf de Grand Slam-titels aaneen rijgt en haar eigen fandag heeft, kwam toen in de stoutste dromen van het meisje uit Oudewater niet voor.

Diede verdedigt volgende week bij TV Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn haar titel op de NK Tennis. Bekijk hier de website van dat toernooi.

Volg al het nieuws, uitslagen en standen van de Nederlandse Loterij NK Tennis op de website van tennis.nl.