KNLTB Vlag wapperen wind

Column Erik Poel: 'Het gaat weer beginnen!'

In mijn omgeving en natuurlijk ook hier op ons kantoor in Amersfoort zoemt het in deze tijd van het jaar rond: de Voorjaarscompetitie gaat weer beginnen! Sommigen hebben in de winter doorgespeeld, anderen halen nu hun rackets weer tevoorschijn. Mensen ontwaken uit hun winterslaap, zo lijkt het soms. Ik speel zelf al zo’n beetje mijn hele leven competitie en ik vind de start ervan, begin april, ook een van de mooiste momenten van het jaar. En ik ben niet de enige die er zo over denkt: met 200.000 spelers en 30.000 teams is onze Voorjaarscompetitie de grootste centraal georganiseerde competitie ter wereld. Is dat niet uniek?

Natuurlijk is het sociale aspect een belangrijke reden voor het succes, het is altijd gezellig om met je teamgenoten op te trekken. Samen onder het voorjaarszonnetje genieten van een cappuccino voorafgaand op het terras is natuurlijk heerlijk, net als een schaaltje ‘bruin fruit’ na afloop. Maar vlak ook het sportieve aspect niet uit, het resultaat telt ook. Zeker voor de wat fanatiekere spelers onder ons. Om de competitie ook voor spelers op een wat lager niveau aantrekkelijk te maken zijn we de 8 & 9-competitie gestart. Je speelt dubbelpartijen, de speeltijden staan vast en het aantal wedstrijden is overzichtelijk. Bovendien weet je zeker dat je tegen spelers van dezelfde speelsterkte speelt en je dus niet met twee keer 6-0 van de baan geveegd wordt. Want daar heeft niemand wat aan.

Het is een uitdaging om ook de jeugd te laten meedoen; anders dan in bijna elke andere sport is het niet vanzelfsprekend dat als je lid bent van een vereniging je dan ook competitie en wedstrijden speelt. We stimuleren dit wel en gelukkig zien we dat veel verenigingen met Tennis Alles-in-1 aan de slag gaan en steeds meer kinderen competitie spelen. Ik zou verenigingen in regio’s waar wat minder jeugd is vooral willen oproepen om samen te werken. Als je in een bepaalde leeftijdscategorie net te weinig spelers hebt, dan kan het zo zijn dat jouw buurvereniging dat ook heeft. Samen kun je dan alsnog een eind komen. Komend jaar gaan we ook een plan maken om het aanbod voor tieners aantrekkelijker te maken. We weten dat deze jongeren houden van snel, van fun, de wifi moet het vooral goed doen, een competitiedag moet niet de hele dag duren… Daar gaan we iets leuks voor bedenken.

’Een toernooi of wedstrijd kost wel heel veel tijd’ hoor ik mensen vaak zeggen. Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Al zijn er ook mensen die niets anders willen. ’s Ochtends om 9 uur zijn ze op de club en ’s avonds doen ze het licht uit. Dat kan, als je mixed op zondag speelt, dan speel je 8 partijen en dan kan het effe duren. Maar steeds minder mensen kiezen daarvoor. Mensen kiezen eerder voor een dagdeel, een middag of een ochtend. We proberen daarom de toernooi en wedstrijdformats compacter te maken. Zo heeft vorig jaar bij de dubbels de derde set plaats gemaakt voor een super tiebreak.

We kijken ook naar voorbeelden in het buitenland. Zo kennen ze in Australië Fast4, sets gaan dan tot 4 in plaats van tot 6. Dat versnelt het spel aanzienlijk. Spelen op tijd – je speelt een uur en dan is het afgelopen - is ook een optie. Wij willen in ieder geval meegaan met de tijd en onze sport zo aantrekkelijk mogelijk maken voor zo veel mogelijk mensen. En ze vooral allemaal het plezier laten ervaren van de Voorjaarscompetitie.

Veel tennisplezier!

Column

Erik Poel
Algemeen Directeur KNLTB