Geweldig weekeinde voor Oranje-meiden met zilver op Winter Cups

In de finale lukte het weliswaar niet om titelverdediger en tennisjuniorengrootmacht Rusland een hak te zetten, maar met een tweede plaats op de Tennis Europe Winter Cups by HEAD kijkt het Nederlandse meisjesteam -16 jaar terug op een geweldige Europese indoorcampagne.

Het finaleweekeinde in Brest, Frankrijk, was voor de meisjes tot en met zestien jaar de beloning voor een knappe kwalificatiereeks. Twee weken geleden werden in het Zweedse Karlskrona België en Zweden opzij gezet en samen met Duitsland plaatste de formatie van coach Marcel Vos zich voor de eindronde.

In Brest won het vrijdag met 3-0 van Tsjechië en speelde het zaterdag een ware 'thriller' tegen Wit-Rusland. Na een overwinning van Anouk Koevermans en een nederlaag van Florentine Dekkers in de enkelspelen wonnen Koevermans en Sophie Schouten het dubbelspel van Aliona Falei en Evialina Laskevich met 6-0, 6-7 (4), 10-5. Hierdoor mochten de 'Oranje Leeuwinnen' zich meten met de ijzersterke Russische formatie, die had afgerekend met Frankrijk (2-1) en Duitsland (3-0). Voor de negende keer in de laatste tien jaren stond Rusland in de finale bij de meisjes tot en met zestien jaar.

Nederland had voor het eerst sinds 1991 een finale bereikt van de Winter Cups, een Europees landentoernooi voor junioren. Voor Oranje namen Anouk Koevermans en Sophie Schouten de enkelspelen voor hun rekening. De Russische meisjes Erika Andreeva en Diana Shnaider staan beide in de top honderd van de ITF-wereldranglijst voor junioren (tot en met achttien jaar) en daarmee aanzienlijk hoger dan hun Nederlandse opponentes in de finale. Onze landgenotes konden niet voor een stunt zorgen. Koevermans moest met 6-4, 6-4 haar meerdere erkennen in Andreeva en Schouten redde het niet tegen Shnaider: 6-1, 6-3.

In het dubbelspel knokten onze landgenotes zich naar een overwinning. Florentine Dekkers en Anouk Koevermans klopten Elena Pridankina en Diana Shnaider met 7-6 (4), 3-6, 10-4 en bepaalden daarmee de eindstand op 2-1. Een fraai slotakkoord van een mooie reeks voor Vos en zijn speelsters. Vorig jaar haalde Vos met een ander Nederlandse meisjesteam -16 ook al de finaleronde van de Winter Cups en vorig weekeinde zat hij langs de lijn bij het jongensteam -12, dat een fraaie derde plaats bemachtigde.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de finaleronde in Brest en hier voor alle uitslagen uit de voorronde.

Foto onder: Team Pays-Bas met van links naar rechts Sophie Schouten, Anouk Koevermans en Florentine Dekkers.