Knappe derde plaats voor jongensteam op Winter Cups

Met een even knappe als fraaie derde plaats zijn Thijs Bogaard, Thomas Rafaël van den Heuvel en Joris Clermonts teruggekeerd van de finaleronde van de Tennis Europe Winter Cups voor jongens tot en met twaalf jaar. "Een prachtig resultaat", zegt coach Marcel Vos.

Slechts voor één land hoefden onze talentvolle landgenoten te buigen en dat was de uiteindelijke winnaar Italië. In het Tsjechische Veska werd vrijdag met 2-1 gewonnen van Roemenië. Na winst en verlies in de enkelspelen gaf het dubbelspel de doorslag en daarin waren Thijs Bogaard en Joris Clermonts met 4-6, 7-5, 11-9 te sterk voor Yannick Theodor Alexandrescou en Matei Todoran.

Ook in de halve finales tegen Italië moest het dubbelspel de beslissing brengen, na een nederlaag van Thomas Rafaël van den Heuvel en een overwinning van Thijs Bogaard. Het Italiaanse duo Raffaelle Ciurnelli/Vito Antonio Darderi was een maatje te groot voor Bogaard en Clermonts: 6-1, 6-1. 

In de strijd om derde plaats tegen Frankrijk was Clermonts niet opgewassen tegen Moise Kuame, maar stond de uitblinkende Bogaard geen game af tegen Lenny Couturier. Bogaard en Clermonts klopten vervolgens binnen het uur Couturier en Antonin Witz met 6-3, 6-4.

"Meer dan een derde plaats zat er ook niet in. Italië had het beste team, met een heel sterke dubbel", zag Vos, die het een prachtige ervaring noemt, zowel voor de spelers als voor hem als coach. "Je zit op de baan en kunt veel meer toevoegen dan normaal. Je bent meer betrokken en het vraagt daarom ook meer van een coach. Dat is vermoeiender, maar wel hartstikke leuk."

Het Nederlandse team had zich twee weken geleden in het Finse Nastola geplaatst voor de finaleronde door af te rekenen met Polen en Wit-Rusland. De nederlaag tegen Rusland veranderde daar niets aan. Bogaard had zowel in deze voorronde als in de finaleronde al zijn enkelspelen gewonnen, zes in totaal. En dat zonder setverlies. "Thijs heeft echt goed gepresteerd", zegt Vos. "Die heeft, dit weekeinde ook weer, laten zien dat-ie bij de beste van Europa hoort."

De 'oranje' formatie vloog zondag al snel na het laatste punt terug naar Nederland in verband met de Intime Tennis Direct Junior Open in Zoetermeer, waar Clermonts en Van den Heuvel aan meedoen. Bogaard doet niet aan mee aan dat toernooi uit de tweede categorie, maar speelt een week later in Frankrijk de 'Open 12 Super Auray', een categorie 1-toernooi.

Klik hier voor alle wedstrijden en uitslagen van het finaleweekeinde van de jongens tot en met twaalf jaar en klik hier voor de voorrondes.

Komend weekeinde in Brest, Frankrijk, staat er opnieuw een Nederlands team in de finale van de Tennis Europe Winter Cups by HEAD. De meisjes tot en met zestien jaar doen dan een gooi naar de titel. Ook daar is Marcel Vos de coach.

Foto onder: Thijs Bogaard (geheel rechts) en Joris Clermonts voor het beslissende dubbelspel tegen Italië.