Opnieuw finaleplaats voor meisjesteam van Vos op Winter Cups

Op de Tennis Europe Winter Cups by HEAD, een landentoernooi voor juniorenteams, hebben de Nederlandse meisjes tot en met zestien jaar de finaleronde bereikt. Deze is van 21 tot en met 23 februari in het Franse Brest.

In Karlskrona, Zweden, rekende het team van Florentine Dekkers, Anouk Koevermans en Sophie Schouten af met België (3-0) en Zweden (2-1). Na twee spannende enkelspelen waren Nederland en Zweden in evenwicht waarna de formatie van coach Marcel Vos de winst pakte in het beslissende dubbelspel. Koevermans en Dekkers waren met 6-4, 6-3 te sterk voor Ida Johansson en Agnes Mitteregger. Tot teleurstelling van het publiek in Karlskrona bereikte Oranje zo ten koste van het thuisland de finale en daarmee tevens een plaats op de eindronde in Brest. Het 3-0 verlies in de finale tegen Duitsland veranderde daar niets aan.

De beloning volgt in het weekeinde van 21-23 februari, als Oranje samen met Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Rusland, Wit-Rusland, Tsjechië en Polen een gooi doet naar de felbegeerde Winter Cups-trofee. De Russische meiden verdedigen hun titel.

Captain Vos heeft eerder met het finalebijltje gehakt. Vorig jaar bereikte het meisjesteam -16 jaar onder zijn leiding ook al de finale, toen met Bente Spee, Melissa Boyden en Anouck Vrancken Peeters.

In verschillende Europese streden 135 juniorenteams in de leeftijdscategorieën -14 en -16 om een finaleplaats op de Winter Cups en deden ze, voor het vervolg van hun tennisloopbaan belangrijke, internationale ervaring op.

Prestaties Nederlandse teams

Bij tennisvereniging De Bontekoe te Leeuwarden eindigden de jongens van captain Alex Reijnders als derde. Abel Forger, Daniel Verbeek en Kyvan Rietkerk, die de plaats innam van de geblesseerde Steffan van Weldam, moesten na een overwinning op Letland in de halve finales buigen voor België. In de strijd om plaats drie tegen Estland wonnen Verbeek en Rietkerk het beslissende dubbelspel met 6-4, 6-2 van Erka Nigola en Olivier Ojakaar.

Het jongensteam -14 jaar speelde in het Duitse Niederzier na een 2-1 nederlaag tegen de uiteindelijke winnaar Tsjechië nog in de troostronde tegen Luxemburg en Oostenrijk. De formatie van Hugo Ekker, bestaande uit Manvydas Balciunas, Pieter de Lange en Boudewijn Willems, sloot het toernooi af met een lekker gevoel dankzij twee 3-0 overwinningen.

Kazan, Rusland, was het toneel voor de Winter Cups bij de meisjes van veertien jaar en jonger. Het Nederlandse team onder leiding van Kevin Schimmel, met Rose Marie Nijkamp, Loes Ebeling Koning en Britt du Pree, stuitte in de eerste ontmoeting meteen op titelverdediger Rusland en het thuisland liet zich niet verrassen (3-0). Op zaterdag en zondag moesten respectievelijk Wit-Rusland en Roemenië er in de troostronde wel aan geloven.

Klik hier voor alle poules met alle uitslagen van de Tennis Europe Winter Cups by HEAD.