Sportherdenking 1 (1)

Nederlandse Sportwereld herdenkt haar oorlogsslachtoffers

De Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion stond vandaag stil bij de oorlogsslachtoffers in de Nederlandse tennissport. Dat gebeurde in aanwezigheid van onder meer KNLTB-voorzitter Roger Davids, Anneke van Zanen als voorzitter van NOC*NSF, de Amsterdamse sportwethouder Sofyan Mbarki en voormalig rolstoeltennisser Esther Vergeer. Speciale aandacht was er voor een oorlogsmonument van de Tennisbond.

De KNLTB onthulde in 1949 een gedenkteken met de namen van 257 oorlogsslachtoffers in de Nederlandse tennis. In aanloop naar de Nationale Sportherdenking is dit oorlogsmonument onderzocht, waarbij van circa 150 tennissers de gegevens zijn achterhaald.
Zo blijkt dat er van deze groep ruim vijftig zijn omgekomen vanwege verzetsactiviteiten. Dertig leden van tennisverenigingen waren slachtoffer van de Holocaust. Zestien stierven in Nederlands-Indië. Veertien sneuvelden als soldaat.
Deze gedenkplaat was uit zicht geraakt, maar werd tijdens de Nationale Sportherdenking opnieuw gepresenteerd. Roger Davids zegde als voorzitter van de KNLTB toe dat dit monument weer een eervolle plek krijgt.

Davids: ''De plaquette krijgt een hele mooie plek op het nationaal tennis center. Een plek die het verdient.''

Namen worden gezichten

Tijdens de inhoudelijke bijeenkomst werden enkele namen op de gedenkplaat besproken, zoals Bert en Hans Kuik uit Arnhem. Deze broers speelden na de Slag om Arnhem een belangrijke rol in het stedelijke verzet. Zij werden geëxecuteerd op de golfbaan van Rozendaal.
Ook Robert de Brauw werd genoemd, die op 4 mei 1945 werd gedood bij een Engels bombardement op het passagiersschip Cap Arcona. Dat was gevuld met duizenden uitgeputte gevangenen van Kamp Neuengamme, waar De Brauw was opgesloten vanwege verzetsactiviteiten.
Frits Hillel van Hertzfeld werd afgevoerd vanuit Boskoop nadat hij enkele Duitse soldaten had aangesproken op de tennisbaan van zijn club. Hij werd vermoord in Kamp Neuengamme.

Herdenking

De plechtigheid bij het beeld van Prometheus werd geopend door Eric van der Burg, voorzitter van het Comité Nationale Sportherdenking. Verder spraken Anneke van Zanen van NOC*NSF, Sofyan Mbarki van de Gemeente Amsterdam en Esther Vergeer, voormalig rolstoeltennisspeelster.

Alle verhalen van vandaag zijn gebundeld in het programmaboekje. Deze vindt u hier.

De Nationale Sportherdenking wordt georganiseerd door Het Comité Nationale Sportherdenking