Onderscheidingen & prijzen

De KNLTB kent jaarlijks prijzen toe aan mensen die op een onderscheidende manier een positieve bijdrage leverden aan de tennissport in Nederland.

KNLTB Jaarprijzen

  • Vereniging van het Jaar (Zwarte Tulp)
  • Verenigingsvrijwilliger van het Jaar (Zwarte Tulp)
  • Verenigingsleraar van het Jaar
  • Speler van het Jaar (Richard Krajicek Award)
  • Speelster van het Jaar (Betty Stöve Schaal)
  • Rolstoeltennis(t)ser van het Jaar (Esther Vergeer Award)
  • Talent van het Jaar (Zwarte Tulp)

Tennisser van het Jaar 2016

In samenwerking met onze partner De Telegraaf werden op 5 december 2016 de Tennisser van het Jaar Awards uitgereikt. Kiki Bertens werd verkozen tot winnaar van de Betty Stöve Schaal voor Tennisster van het Jaar. De Richard Krajicek Award voor Tennisser van het Jaar ging naar Robin Haase. De Esther Vergeer Award voor Rolstoeltenniss(t)er van het Jaar werd voor het tweede opeenvolgende jaar gewonnen door Jiske Griffioen. De Zwarte Tulp voor Talent van het Jaar ging naar Nina Kruijer. 

Naast de jury bestaande uit Marcella Mesker, Kristie Boogert, Miriam Oremans, Sjeng Schalken, Paul Haarhuis, Richard Krajicek en Jacco Eltingh, had ook het publiek een stem in de verkiezing welke speler de Betty Stöve Schaal of de Richard Krajicek Award mee naar huis nam.

Kiki Bertens wint Betty Stöve Schaal 2016

Kiki Bertens wist dit jaar goed te presteren en steeg van plaats 104 naar 22 op de wereldranglijst. Zij won haar vier enkelspelen in Fed Cupverband tegen Rusland en Frankrijk, won het WTA toernooi in Neurenberg vanuit de kwalificaties, haalde de finale in Gstaad en de halve finales in Luxemburg. Ook op Roland Garros bereikte zij de halve finale en trof daar Serena Williams. Samen met dubbelpartner Johanna Larsson won Bertens drie WTA-toernooien en samen haalden zij eveneens de halve finale op Roland Garros. Afgelopen weekend veroverde Bertens de titel bij de International Premier Tennis League (IPTL) met haar team, de Singapore Slammers.

Robin Haase wint Richard Krajicek Award 2016

De Nederlandse nummer één in het enkelspel, Robin Haase, klom van plaats 66 naar 59 op de wereldranglijst. Hij behaalde de finale van het ATP-toernooi in Gstaad en onder andere de kwartfinales in Acapulco en Boekarest. Tot slot won hij al zijn drie wedstrijden in de Davis Cupwedstrijd tegen Zweden.

Jiske Griffioen wint Esther Vergeer Award 2016

In 2015 beleefde Griffioen haar beste jaar tot dan toe, in 2016 wist ze dit echter te overtreffen. Al geruime tijd staat zij op de eerste plek op de wereldranglijst. Griffioen begon het jaar met een overwinning op de Australian Open. Vervolgens behaalde ze samen met Van Koot de finale op Roland Garros en schreef ze geschiedenis door de allereerste enkelspeltitel in het rolstoeltoernooi van Wimbledon te pakken. Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro won zij twee gouden medailles, zowel in het enkel- als dubbelspel. In december wist zij ook nog de titel op de Wheelchair Tennis Masters in Londen te winnen.

Nina Kruijer wint Zwarte Tulp voor Talent van het Jaar 2016

De 18-jarige Nina Kruijer won in het dubbelspel het ITF Junior toernooi in Traralgon, Australië en kwam tot de laatste 32 op de Australian Open. Zij kwalificeerde zich voor Wimbledon en behaalde de kwalificatie in het enkelspel van de Roland Garros Junior French Open en het hoofdtoernooi in het dubbelspel. Ze wist goed te presteren bij diverse futures en was finalist in de Summercup, het Europese kampioenschap landenteams.  

Vereniging en Verenigingsvrijwilliger van het Jaar

Jaarlijks reikt de KNLTB de Zwarte Tulp uit voor de ‘Vereniging van het Jaar’ en de ‘Verenigingsvrijwilliger van het Jaar’ tijdens het KNLTB Jaarcongres. De award gaat naar een tennisclub en een vrijwilliger van een tennisvereniging die iets bijzonders hebben gedaan en daarmee een goed voorbeeld zijn voor anderen.

Winnaars 2016
Tennis Vereniging Carolus in Helmond en verenigingsvrijwilliger Geert-Jan van Dijken van tennisvereniging ULTC Iduna in Utrecht zijn in 2016 verkozen tot respectievelijk ‘Vereniging van het Jaar’ en ‘Verenigingsvrijwilliger van het Jaar’. Tijdens het KNLTB Jaarcongres op 26 november 2016 namen zij de Zwarte tulp award in ontvangst.

Meer over de winnaars en de Zwarte Tulp award vind je hier.

Verenigingsleraar van het Jaar

Ieder jaar organiseren de KNLTB en de Vereniging Nederlandse Tennisleraren gezamenlijk de verkiezing voor Verenigingsleraar van het Jaar. Spelers, commissieleden, tennisscholen en collega-trainers kunnen via het bestuur van de vereniging waar de persoon lesgeeft hun leraar voordragen.
Met de inschrijving voor de verkiezing geeft de tennisclub de leraar erkenning voor de kwaliteit van zijn of haar lessen en de wijze waarop hij of zij een positieve bijdrage levert binnen de vereniging.

Bianca de Bruijn van TV Pijnacker is in 2016 uitgeroepen tot Verenigingsleraar van het Jaar. Ze won een cheque van € 1000,- om te besteden aan materiaal voor de tennisvereniging.

KNLTB onderscheidingen

Naast het uitreiken van de verschillende jaarlijkse prijzen, kent de KNLTB ook onderscheidingen toe aan spelers of leden die zich bijzonder hebben ingezet voor de tennissport. Voor een overzicht van de diverse onderscheidingen en mensen die zo'n KNLTB onderscheiding hebben gekregen, klik hier.