Doorgroeimogelijkheden

Als je eenmaal districtscheidsrechter en lijnrechter bent, kun je opleidingen volgen en je blijven ontwikkelen als scheidsrechter.

Cursus Nationaal Scheidsrechter

Als je districtsscheidsrechter bent en je wilt graag op nationale toernooien en evenementen als stoelscheidsrechter functioneren, dan kan je de cursus Nationaal Scheidsrechter volgen. Dit traject bestaat uit een theoretisch jaar (kandidaat nationaal 1) met een afsluitend theorie-examen, gevolgd door een praktijkjaar (kandidaat nationaal 2). Gedurende deze twee jaar draai je volledig mee met de nationale scheidsrechtersgroep en wordt je begeleid door gekwalificeerde docenten. Gezien het speciale en vrij individuele karakter van deze cursus zijn plaats, tijdstip en duur afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Aan de cursus zijn geen kosten verbonden.

ITF Internationale Scheidsrechtersopleiding

De internationale Tennis Federation (ITF) heeft een speciaal opleidingstraject voor scheidsrechters. Dit opleidingstraject is in drie niveaus verdeeld:

  • Niveau 1: Nationaal
    In het eerste niveau worden de basistechnieken voor scheidsrechters uitgelegd. De KNLTB verzorgt hiervoor de cursus nationaal scheidsrechter.
  • Niveau 2: ITF White Badge Official
    Scheidsrechters kunnen op voordracht van de KNLTB worden aangemeld voor een opleiding bij de ITF en via een schriftelijk examen en een praktijkexamen niveau 2 bereiken (ITF White Badge Official).
  • Niveau 3: Internationaal Official
    ITF White Badge Officials die de ambitie hebben om International Official te worden kunnen op voordracht van de KNLTB hiervoor worden aangemeld voor de ITF opleiding. Niveau 3 gaat met name in op vergevorderde technieken en procedures, bijzondere situaties en de mogelijke stresssituaties die een scheidsrechter tegenkomt in de internationale arbitrage. Degenen die slagen voor zowel het schriftelijke als het mondelinge niveau 3 examen kunnen hun Bronze Badge (stoelscheidsrechter) of Silver Badge (referee en chief umpire) behalen.

Voor meer informatie over het ITF opleidingsprogramma voor scheidsrechters zie www.itftennis.com.

Meer informatie? 

Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar arbitrage@knltb.nl