Opleidingsroute

Om als scheids- en lijnrechter te mogen functioneren bij toernooien en competitie moet je eerst een cursus volgen.

Als toekomstig arbitragefunctionaris begin je met het behalen van een spelregeldiploma, om de basisspelregels te kennen. Hierna kun je kiezen voor het volgen van de cursus tot districtsscheidsrechter of de cursus tot lijnrechter. Het is ook mogelijk om beide cursussen te volgen. Bekijk voor een overzicht van de functies ook de opleidingsroute

Cursus tot districtsscheids- en lijnrechter

Districtsscheidsrechter

Alle aspecten van de spelregels, het werken met het scoreblad en de wijze waarop een wedstrijd vanaf de stoel wordt geleid, komen aan bod. Je wordt opgeleid om te arbitreren bij wedstrijden binnen je district. De cursus bestaat uit twee theorie lesdagen, en een dagdeel praktijk. Hierna doe je onder begeleiding ervaring op in de praktijk bij toernooien. De opleiding wordt afgesloten met een schriftelijk examen. 

Lijnrechter

Je leert alle lijnrechtertechnieken en wordt voorzien van theorie. De cursus bestaat uit een dag met theorie en praktijk (on court sessie). Hierna ga je onder begeleiding ervaring opdoen in de praktijk tijdens competitie en (inter)nationale toernooien. 

Er zijn geen kosten verbonden aan het volgen van de cursus tot districtscheidsrechter en lijnrechter. 

Meer informatie

Meer informatie over de cursussen is hier te vinden. Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar arbitrage@knltb.nl.