Uitrusting

Een goede uitrusting is belangrijk om het risico op blessures te beperken en je prestaties op de tennisbaan te verbeteren. Op dit deel van de website lees je waarop je kunt letten bij de aanschaf van een racket, ballen, schoenen en andere kleding.

Veel blessures ontstaan doordat een lichaamsdeel gedurende kortere of langere tijd overbelast wordt. De balans tussen de belastbaarheid en de belasting is dan verstoord. Blessurerisico’s kun je beperken door de belastbaarheid te vergroten of de belasting te verlagen.

Keuze

Je tennisuitrusting kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen of verminderen van blessures, omdat die de belasting kan verlagen. Als je inzicht hebt in de belangrijke kenmerken van rackets, ballen, schoenen en andere kleding, kun je een betere – en gezondere – keuze maken bij de aanschaf van nieuw materiaal. 

Tennisracket

De keuze aan tennisrackets is enorm. Welk racket het beste bij jou past, hangt onder meer af van je lichaamsbouw, speelstijl en blessuregevoeligheid. Er zijn veel aspecten die je bij je keuze kunt betrekken. Lees hier meer over tennisrackets.

Snaren en bespanning

Vroeger werden bijna alle rackets bespannen met snaren die gemaakt waren van darmen van schapen of koeien, maar tegenwoordig zien we bijna alleen nog synthetische snaren. Die zijn er in vele soorten en in verschillende diktes en je kunt ze hard of zacht spannen. Lees hier meer over snaren en bespanning.

Tennisrackets voor kinderen

De lichamelijke eigenschappen en vaardigheden van kinderen bepalen welk racket het beste bij hen past. Hoe groot is de knijpkracht? Kunnen ze de bal goed werpen? Hebben ze talent? Hoe staat het met hun balgevoel? En hoe groot is hun zwaaivermogen? Leeftijd is zeker niet allesnepalend. Lees hier meer over rackets voor kinderen.

Tennisbanen en tennisschoenen

Tijdens het tennissen worden grote krachten uitgeoefend op je lichaam. Spring je een halve meter omhoog voor een smash, dan komt de belasting bij het landen overeen met viermaal je lichaamsgewicht. Bovendien moet je allerlei bewegingen onbelemeerd kunnen maken: springen, draaien, glijden, sprinten en plotseling weer stoppen. Geschikkte tennisschoenen en de baansoort zijn daarom heel belangrijk. Lees hier meer over tennisschoenen.

Tenniskleding

Misschien vind je het belangrijk om er op de tennisbaan leuk uit te zien. Dat kan, maar ook om andere redenen verdient tenniskleding aandacht. Niet alleen je uiterlijk telt, óók je gezondheid. Lees hier meer over tenniskleding.

Tennisballen

Er zijn twee soorten tennisballen met elk hun specifieke speeleigenschappen: drukloze (pressureless) en gasgevulde (pressurised) tennisballen. Zeker als je gevoelig bent voor (arm) blessures is het handig de verschillen de kennen. Lees hier meer over tennisballen.