Tennisballen voor kinderen

Voor kinderen bestaan er speciale tennisballen: rood, oranje en groen. Het is belangrijk dat jonge spelers met de juiste ballen tennissen om de techniek goed aan te leren en blessures te voorkomen.

De tennisontwikkeling van kinderen wordt onderverdeel in drie fasen: rood (stage 3), oranje (stage 2) en groen (stage 1). Bij elke fase hoort een ander soort tennisbal.

Tenniskids Rood

Voor: kinderen t/m 9 jaar
In deze eerste fase maken kinderen kennis met het tennisspel. Ze ontwikkelen basisvaardigheden, zoals bewegen en coördinatie, nemen deel aan veel leuke activiteiten en spelen kleine wedstrijden op een kwart tennisbaan. Dat doen ze met een grotere, rode tennisbal van spons/foam. Deze bal stuit minder hoog, zodat kinderen de bal gemakkelijker over het net slaan en een rally spelen. Deze ballen kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt, mits het niet regent of te hard waait.

Tenniskids Oranje

Voor: kinderen van 8 t/m 11 jaar, mede afhankelijk van hun lengte en kracht
In de tweede fase werken kinderen aan de verdere ontwikkeling van hun basisvaardigheden. Ze leren nieuwe slagen en technieken, die hen voorbereiden op het spelen op een grote baan. De wedstrijden (op driekwart tennisbaan) worden steeds langer. Daarvoor wordt een oranje tennisbal gebruikt. Die is zachter en lichter dan een normale tennisbal.

Tenniskids Groen

Voor: kinderen van 10 t/m 12 jaar, mede afhankelijk van de leeftijd waarop ze met tennissen begonnen zijn
Deze derde fase is dé voorbereiding op het tennissen op een hele tennisbaan. Kinderen in deze fase zijn groter en sterker en dus in staat de hele baan te bestrijken. Techniek en tactiek worden verder ontwikkeld, evenals atletische vaardigheid. Wedstrijden worden wederom langer en competitietennis speelt een belangrijkere rol. De kinderen spelen met een groene tennisbal, die zachter en lichter is dan een normale tennisbal.

Adviezen

1. Jonge spelers spelen bij voorkeur met de speciale rode, oranje of groene ballen. Zo leren ze de techniek het beste aan en daar hebben ze hun hele verdere tennisloopbaan profijt van.
2. Meer informatie over jeugdige tennissers vind je hier op deze website.