Huidkanker

Zonlicht is fijn en in zekere mate ook gezond. Maar een teveel aan zon kan ook schadelijk zijn. Denk aan verbranding. Ook bij het ontstaan van het ernstiger huidkanker speelt de zon vaak een kwalijke rol.

Wat is huidkanker?

Bij huidkanker bevinden zich kwaadaardige kankercellen inde buitenste lagen van de huid. Huidkanker kan overal op het lichaam voorkomen, maar meestal openbaart de ziekte zich op plekken die vaak in de zon komen: de armen, de handen, het gezicht en de nek. 

Wat zijn de symptomen van huidkanker?

Er zijn verschillende soorten huidkanker. De bekendste zijn basocellulair carcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Deze kankervormen openbaren zich meestal door een verandering van de huid in de vorm van bijvoorbeeld een verdikking of zweer die maar niet wil genezen. De gevaarlijkste vorm van huidkanker is het melanoom. Dat ontstaat uit pigmentcellen, in veel gevallen in een bestaande pigment- of moedervlek. Houd pigment- en moedervlekken daarom in de gaten. Als ze veranderen van kleur, omvang of vorm, raadpleeg dan een arts.

Waardoor komt huidkanker?

Risicofactoren zijn: 

1. (regelmatige/ernstige) zonnebrand
2. Blootstelling aan UV-stralen
3. Erfelijkheid
4. Bleke huid
5. Omgevingsfactoren (zoals een dunne ozonlaag in Australië en Nieuw-Zeeland)
6. Veel of atypische pigment- en/of moedervlekken
7. Herhaaldelijke blootstelling aan röntgenstraling
8. Littekens door ziekte of verbranding

Behandeling van huidkanker

De behandeling van huidkanker bestaat altijd uit een operatieve verwijdering van de aangedane huid en kan worden aangevuld met chemotherapie en bestraling.

Tips om huidkanker te voorkomen

1. Neem de nodige maatregelen om je huid te beschermen tegen zonlicht als je lang buiten tennist. Ook op bewolkte dagen!
2. Gebruik tijdens het tennissen een zonnebrandcrème met minimaal beschermingsfactor 15.
3. Gebruikt bij voorkeur een zonnebrandcrème zonder olie, want olie belemmert de verdamping van zweet.
4. Gebruik voor de gevoelige plekken, zoals de neus, lippen en oren, zonnebrandproducten met zinkoxide of titaniumdioxide.
5. Onderzoek je huid met enige regelmaat op afwijkingen en ga naar een arts als zich verontrustende veranderingen voordoen.