De uitrusting

Behalve een tennisracket en ballen, behoort een goede rolstoel vanzelfsprekend tot de basisuitrusting van iedere rolstoeltennisser. Naast de rolstoel zelf vragen ook eventuele fixerende banden, de kleding en het racket specifieke aandacht.

Sportrolstoelen die tijdens het tennissen worden gebruikt, verschillen van de ‘dagelijkse’ rolstoelen. Ze zijn lichter en het zwaartepunt van de stoel ligt meer naar achteren. De grote wielen staan veel schuiner om de wendbaarheid te vergroten. 

Rolstoelzitting

Nog niet zo lang geleden hadden de meeste rolstoelen een zitting die aan de rugzijde wat was verlaagd (een bucket), maar tegenwoordig zijn er veel tennissers die kiezen voor een vlakke zitting of zelfs een zitting die aan de voorzijde wat verlaagd is. In het laatste geval wordt het gebruik van fixerende banden extra belangrijk. De keuze voor wel of geen bucket wordt sterk bepaald door de handicap van de speler (wel of geen balans). 

Rolstoelwielen

Ook het aantal wielen verschilt van stoel tot stoel. Hadden sportrolstoelen vroeger allemaal vier wielen, later zagen we steeds meer driewielers, daarna kwam daar het achterwiel bij en tegenwoordig zien we ook toptennissers in stoelen met vijf of zelfs zes wielen. 

Fixerende banden

Rolstoeltennissers streven ernaar dat ze een eenheid vormen met hun rolstoel en dat hun lichaam en stoel in harmonie kunnen functioneren. Het gebruik van fixerende banden (of riemen) helpt hierbij. Die worden gemaakt van veel verschillende materialen en kunnen worden aangebracht rondom de voeten, knieën, dijen of het middel. De toepassing van banden is mede afhankelijk van de spierfunctie en de handicap van de tennisser.

Tips
1. Voorkom dat fixerende banden wondjes veroorzaken en controleer de gewrichten en de huid regelmatig (vooral op die plaatsen waar je (vrijwel) geen gevoel hebt).
2. Zorg ervoor dat de doorbloeding in de benen voldoende blijft. 

Kleding

Naast de algemene adviezen over tenniskleding zijn er voor rolstoeltennissers nog enkele extra aandachtspunten:
1. Draag geen kleding van erg glad materiaal: datgaat ten koste van de grip die je lichaam heeft op de stoel.
2. Kies geen kleding met wijde zakken: tijdens het duwen van de rolstoel kunnen je duimen hierin blijven haken.
3. Gebruik kledingbeschermers tussen de zitting en de wielen.
4. Draag eventueel een (golf-, fitness- of wielren)handschoen aan de niet-dominante hand om blaren en verwondingen te voorkomen.
5. Draag geen te strakke kleding die striemen kan veroorzaken of druk kan geven. 

Het racket

Ook de algemene adviezen over het tennisracket zijn voor rolstoeltennissers relevant. Kies verder niet voor een te grote grip te kiezen, omdat je de rolstoel moet kunnen duwen terwijl je het racket vasthoudt. Het is handiger om met een kleine grip te beginnen en die eventueel met een overgrip te verdikken. Bij een slechte handfunctie kan het racket aan de onderarm of hand worden gefixeerd.