Spelregels

Bij de officiële wedstrijden is het van belang dat er een eerlijke strijd plaatsvindt. Om dit mogelijk te maken vindt er in het G-Tennis een indeling plaats op basis van individuele vaardigheden. Ook gelden er aparte spelregels.

De indeling vindt plaats op basis van individuele vaardigheden die verband houden met de (verstandelijke) beperking en het sociaal-emotionele gedrag van de spelers. Hierbij is het prestatieniveau bepalend voor zijn of haar divisie. Spelers worden bij wedstrijden ingedeeld in divisies, divisioning genoemd. Het prestatieniveau mag binnen vastgestelde marges afwijken van andere sporters in dezelfde divisies. Hierdoor heeft elke sporter binnen een divisie een gelijke kans om te winnen. De divisies (indelingsklassen) worden samengesteld met behulp van de resultaten uit wedstrijden en/of uitslagen van individuele vaardigheidstests.

Spelregels van Special Olympics

G-Tennis wedstrijden worden gespeeld volgens de spelregels van Special Olympics. Als internationale sportorganisatie heeft Special Olympics deze regels opgesteld op basis van de reglementen van de Internationale Tennis Federatie (ITF). In principe worden de regels van de ITF of van de nationale sportbond (KNLTB) toegepast, behalve als die in strijd zijn met de officiële Special Olympics sportreglementen, in die gevallen zullen de officiële Special Olympics- reglementen prevaleren. 

Het meest actuele reglement en de vaardigheidstest vind je hier en ook hieronder als download.