Tennis is leuker als je wedstrijden speelt

Tennis is leuker als je wedstrijden speelt

"Ik vind wedstrijden spelen het allerleukst!"

Aanpassing leeftijden

Als je 11 jaar bent, speel je dan in Tenniskids Oranje, Groen of val je dan onder de junioren? Moet je meedoen aan een Tenniskids toernooitje groen of mag je, je ook inschrijven voor een Open Junioren Toernooi? Ouders en jeugdspelers geven aan behoefte te hebben aan duidelijkheid en consistentie bij competitie en toernooien als het gaat om leeftijden. Daarom scherpen we in 2020 de leeftijdsindeling aan. Met het invoeren van de aangescherpte leeftijdsindeling sluiten competitie en toernooien beter op elkaar aan.

De nieuwe leeftijdsindeling zorgt voor meer duidelijkheid, omdat het door de aangescherpte leeftijdsindeling meer inzichtelijk is in welke kleur een kind thuishoort. Ook is het helder wanneer een kind over kan gaan naar een volgende kleur of de junioren. Bovendien sluit de de nieuwe leeftijdsindeling meer aan op de internationale leeftijdsindeling. Met de nieuwe indeling leren kinderen dan ook beter tennissen en ervaren ze meer plezier. 

Leeftijdsindeling 2020

Onderstaande leeftijdsindeling gaat voor zowel competitie als toernooien in vanaf de start van Kia Tenniskids Voorjaarscompetitie (eind maart). Enige uitzondering zijn de Tenniskids toernooitjes. Voor deze toernooitjes geldt onderstaande leeftijdsindeling vanaf 1 januari 2020. 

Indeling op basis van leeftijd

Rood​

Oranje​

Groen​

Junioren

Junioren

Junioren

Toernooien ​

t/m 8 jaar​

8 t/m 10 jaar​

10 t/m 12 jaar​

11 t/m 12 jaar​

11 t/m 14 jaar​

13 t/m 17 jaar​

Competitie

t/m 8 jaar

8 t/m 10 jaar​

10 t/m 12 jaar ​​

11 t/m 14 jaar​

13 t/m 17 jaar​


Indeling op basis van geboortejaar

Rood​

Oranje​

Groen​

Junioren

Junioren

Junioren

Toernooien ​

t/m 2012

2010​ t/m 2012

2008 t/m 2010​

2008 en 2009

2006 ​t/m 2009

2003 t/m 2007

Competitie

t/m 2012

2010 t/m 2012

2008 t/m 2010 ​​

2006 t/m 2009

2003 t/m ​2007

Uitzondering competitie 

Aan de Kia Tenniskids competitie (Rode, Oranje en Groene competitie) mogen spelers meedoen die maximaal 1 jaar jonger of ouder zijn dan de vastgestelde leeftijdscategorie. Voor de KNLTB Junioren competitie geldt dat er per speeldag één speler mag meedoen die maximaal 1 jaar jonger is dan de minimumleeftijd en/of één speler die 1 jaar ouder is dan de maximumleeftijd.

  

Veelgestelde vragen

Is het mogelijk om voor de Kia Tenniskids competitie en/of de KNLTB Junioren competitie leeftijdsdispensatie aan te vragen?

Voor zeer talentvolle kinderen of voor kinderen die er nog niet aan toe zijn om in een volgende kleur te spelen, kan er door de tennisleraar leeftijdsdispensatie aangevraagd worden via jeugdopleiding@knltb.nl

Een speler is 1 jaar ouder of 1 jaar jonger dan de vastgestelde leeftijdscategorie. Moet de vereniging dan leeftijdsdispensatie aanvragen?

Nee, dat is niet nodig. In de Kia Tenniskids competitie (Rode, Oranje en Groene competitie) mogen spelers meedoen die maximaal 1 jaar jonger of ouder zijn dan de vastgestelde leeftijdscategorieVoor de KNLTB Junioren competitie geldt dat er per speeldag één speler mag meedoen die maximaal 1 jaar jonger is dan de minimumleeftijd en/of één speler die 1 jaar ouder is dan de maximumleeftijd.

Mag er op een speeldag van de KNLTB Junioren competitie een speler meedoen die 1 jaar ouder is dan de vastgestelde leeftijdscategorie én een speler die 1 jaar jonger is dan de vastgestelde leeftijdscategorie?

Ja, dit mag. Bij Junioren competitie mag je op iedere wedstrijddag één speler opstellen die 1 jaar jonger is is dan de vastgestelde leeftijdscategorie én/of een speler die 1 jaar ouder is dan de vastgestelde leeftijdscategorie.

Mag je op een speeldag van de KNLTB Junioren competitie naast spelers waarvoor leeftijdsdispensatie is verleend ook nog een speler opstellen die 1 jaar jonger en/of ouder is dan de vastgestelde leeftijdscategorie?

Ja, dit mag. Op iedere speeldag mag je naast spelers met leeftijdsdispensatie ook spelers opstellen die 1 jaar jonger en/of ouder zijn dan de vastgestelde leeftijdscategorie.