Egeria/ALTA verovert eerste landstitel

Egeria/ALTA is in het tennisstadion van De Lobbelaer landskampioen geworden. Voor de formatie van de topcoaches Tom Nijssen en Ron Timmermans uit de Keistad werd het de eerste landstitel in haar 94-jarig bestaan. In de eindstrijd van de play-offs bepaalde de nipte setwinst van David de Goede en Nick van der Meer in de laatste partij in de avonduren tegen TC Zandvoorts Scott Griekspoor en Kristof Vliegen uiteindelijk de winnaar, 4-2.

Maar zelden in de ruim veertigjarige historie van de Eredivisie leverde de eindstrijd van de play-offs een dergelijk zinderende thriller op. Tot en met de laatste bal was elke set, iedere game en zelfs elk punt belangrijk. Een troost, maar wel een schrale, voor de landskampioen en organisator De Lobbelaer, die in de halve finale na een ook al hoogstaande halve finale voor Egeria/ALTA moest buigen. TC Zandvoort was in de andere halve finale, ook na veel strijd en zelfs na sets-telling, het hoger ingeschaalde HLTC Leimonias de baas gebleven. 

Eigenlijk leek er bij de start in de finale van de play-offs voor Egeria/ALTA geen vuiltje aan de lucht. De Amersfoorters wonnen de beide vrouwenenkelspelen van de Poolse Sandra Zaniewska en de Amerikaanse van Kroatische komaf, Bernarda Pera, tegen Lesley Kerkhove en Daniëlle Harmsen in twee sets. Een 2-0 voorsprong voor ALTA, vier sets voor TC Zandvoort om te moeten achterhalen en een flinke marge in games, 11. 

Mannen winnen voor Zandvoort

De start van de mannenenkelspelen daarentegen was voor het team van de topcoaches Hans Schmidt en Dick Suyk. Kristof Vliegen won de eerste set van zijn single tegen Nick van der Meer met 6-3 en leek daarmee op weg de nieuwkomer bij Egeria/ALTA zijn eerste competitienederlaag te bezorgen. Scott Griekspoor bouwde tegen Alban Meuffels een 5-3 voorsprong op. De Nieuw-Venneper verspeelde zijn voorsprong, verloor in de tiebreak en keek in de tweede reeks al snel tegen een 4-1 en 5-3 achterstand aan. 

Als Meuffels, dit seizoen een smaakmaker in de Eredivisie, zijn enkelspel in twee sets zou winnen, was het ondanks een eventueel winstpunt voor Kristof Vliegen toch gedaan met de kustbewoners. Primeur was dat zowel Meuffels als Griekspoor in het play-offs duel door hun eigen privécoaches Carl du Mee en Roland van Leeuwen werden begeleid en niet door de teamcoaches. De tenniscompetitie als opleidingsmodel in optima forma. 

Meuffels: 'heel goede competitie gespeeld' 

Meuffels slaagde niet in zijn missie het kampioenschapspunt binnen te brengen. Na twee matchpoints ging de tweede set in de tiebreak verloren. Na een thriller van bijna 3,5 uur was Griekspoor ook in de derde set de meest onverzettelijke, 7-5. "Ik werd aan het einde van die twee sets zo zenuwachtig, ik kreeg de ballen niet meer weg", verklaarde Meuffels het dramatische spelverloop aan het einde van de tweede en derde set. "Ik heb een heel goede competitie gespeeld. Zaterdag voelde ik mij gelijkwaardig aan Jesse Huta Galung en verloor ik op het nippertje. Hij is toch de man die in de competitie alles heeft gewonnen en staat veel hoger dan ik op de wereldranglijst. Ik zou het slecht hebben als we door mijn nederlaag tegen Scott met ALTA niet de titel en de wisselbeker hadden gewonnen."

Lof voor Griekspoor

Winnaar Scott Griekspoor kreeg bij de prijsuitreiking door ALTA-coach Tom Nijssen grote lof toegezwaaid "Wat een gevecht, echt eredivisiewaardig. Wat heb je het ons moeilijk gemaakt met je overwinning." En moeilijk werd het. Van der Meer legde zich niet bij een nederlaag neer. Hij pakte na een gelijkopgaande strijd en wisselende kansen de tweede reeks en bleef na een bloedstollend gevecht tegen Vliegen in de derde set overeind, 7-5. Daarmee een ongeslagen singlestatus.

Inspiratie voor Harmsen en Kerkhove

De fraaie winst van Griekspoor inspireerde de Zandvoort-vrouwen Harmsen en Kerkhove tot een revanche voor hun verlies in de singles. De kustbewoners moesten het mannendubbel in twee sets en maximaal 6-3 6-3 winnen. Griekspoor en Vliegen waren bij een 5-3 stand in de eerste set hard op weg naar een niet eerder bij de play-offs vertoonde Houdini-act. David de Goede en Van der Meer wonnen echter met 7-5 en zetten daarmee de kroon op het werk van ALTA, dat voor het eerst de landstitel pakte.