Opmars Tallon Griekspoor; broederstrijd op wereldranglijst

Tallon Griekspoor is bezig aan een mooie opmars op de ATP-wereldranglijst. De twintigjarige Haarlemmer is wederom 29 plaatsen gestegen en staat nu op nummer 367.

Griekspoor begon 2016 als de nummer 598 van de wereld. Iets meer dan een jaar geleden kwam hij net de top duizend binnen. Nu is Tallon nog maar zestien plaatsen verwijderd van zijn oudere broer Scott Griekspoor. Tallon haalde afgelopen week als qualifier de tweede ronde van een ATP Challenger in Izmir. Oudere broer Kevin, tweelingbroer van Scott, sloeg zich ook naar de tweede ronde. Kevin komt terug van een blessure en is flink afgezakt op de wereldranglijst, maar kan nu weer omhoog kijken. Hij maakt een sprong van maar liefst 194 plaatsen naar 768.

Als Tallon zijn broer Scott op de wereldranglijst voorbij gaat, heeft hij nog vijf landgenoten voor zich. Generatiegenoot Tim van Rijthoven is de nummer vijf en staat deze week voor het eerst in de top driehonderd. Bij de vijf hoogst genoteerde landgenoten zijn er slechts kleine verschuivingen.

Dit geldt niet voor de Nederlandse vrouwen, want Michaëlla Krajicek is uit de top tweehonderd gekelderd. Ze haalde afgelopen week weliswaar de kwartfinales van een 75,000 dollar-toernooi in Albuquerque, maar schreef dat toernooi vorig jaar op haar naam. Hierdoor verliest ze 56 plaatsen en staat ze nu op 204.

Komende week verdedigt Krajicek ook een berg punten. Ze probeert haar titel te prolongeren op een 50,000 dollar-toernooi in Las Vegas. 

Top 5 NL-mannen:

65. Robin Haase

119. Igor Sijsling (+2)

143. Thiemo de Bakker

223. Antal van der Duim (+3)

300. Tim van Rijthoven (+2)

Top 5 NL-vrouwen:

23. Kiki Bertens (-1)

139. Cindy Burger (-1)

141. Richel Hogenkamp

189. Lesley Kerkhove (-1)

204. Michaëlla Krajicek (-48)