Krajicek kan overwinning voor Wit-Rusland niet voorkomen

Het Nederlands Fed Cupteam heeft de ontmoeting met Wit-Rusland verloren. In de Chizhovka Arena te Minsk behaalde Aryna Sabalenka het derde en beslissende punt door Michaëlla Krajicek te verslaan met 7-6 (5), 6-4.

Eerder vandaag moest Kiki Bertens haar meerdere erkennen in Aliaksandra Sasnovich in het duel der kopvrouwen. De vijfde wedstrijd, het dubbelspel, is door de tussenstand van 3-1 een wedstrijd om des keizers baard. Nederland is door het verlies veroordeeld tot een wedstrijd in de play-offs van de Wereldgroep. In april speelt de equipe van Paul Haarhuis voor handhaving op het hoogste niveau tegen een land uit Wereldgroep 2 of een andere verliezer van dit weekeinde in de Wereldgroep. Aanstaande dinsdag is de loting daarvoor. Wit-Rusland plaatst zich voor het eerst in de historie voor de laatste vier van het landentoernooi.

De wedstrijd tussen Krajicek en Sabalenka, die Bertens gisteren ook al het vuur aan de schenen legde maar toen nipt moest buigen, kende weinig lange rallies. Beide speelsters kozen de aanval maar net als gisteren bepaalde de agressief spelende Sabalenka voor een groot deel het verloop. De achttienjarige hardhitter sloeg in totaal 35 winners en 36 onnodige fouten. Krajicek zette daar 13 winners en 22 onnodige fouten tegenover.

Wedstrijdverloop

Na vier games 'on serve' sloeg Krajicek het eerste gaatje, naar 4-2. Sabalenka won hierna echter drie games op rij waardoor Krajicek moest serveren om in de set te blijven. Daar slaagde ze in, zowel op 5-4 als op 6-5, al moest ze in de laatste game voor de tiebreak wel twee setpunten wegwerken. Onder meer door een ace bleef Krajicek in de race, maar in de tiebreak trok Sabalenka aan het langste eind. Op 6-5 benutte ze haar vierde setpunt, nadat Krajicek het derde setpunt had weggewerkt met een ace.

Onze landgenote kwam goed uit de startblokken in set twee, maar liet kansen liggen op een 2-0 voorsprong. Sabalenka draaide een achterstand om in een 3-1 voorsprong en na de dubbele break (4-1) leek het laatste uur van Krajicek geslagen. De nummer 253 van de wereld knokte zich echter terug tot 4-4. In de lange, spannende game die volgde was het toch weer Sabalenka die de break maakte, na een dubbele fout van Krajicek. Onze landgenote werkte twee wedstrijdpunten weg op 5-4, maar boog op het derde wedstrijdpunt voor de Wit-Russische nummer 142 van de wereld.

Mogelijke tegenstanders van Oranje in de play-offs zijn Oekraïne, Rusland, België, Slowakije (uit Wereldgroep 2), Frankrijk en Spanje (uit de Wereldgroep). De verliezer van VS-Duitsland komt hier nog bij. VS staat 2-0 voor. Voor meer over het landentoernooi, surf naar www.fedcup.com.

Ga voor meer informatie over het Nederland Fed Cupteam naar www.knltb.nl/fedcup.