Nederlandse verwachtingen hooggespannen voor WK Young Seniors

Nederland is op de komende ITF Young Seniors World Team Championships vertegenwoordigd in alle leeftijdscategorieën bij zowel de mannen als de vrouwen. Na de zo succesvolle editie van vorig jaar verwacht bondscoach veteranentennis, Frits Raijmakers, dat Nederland ook nu weer hoge ogen gaat gooien op het toernooi voor tenniss(t)ers van 35 tot 50 jaar.

58 teams uit 25 landen doen van 19 tot en met 24 maart mee aan de WK Young Seniors (voor teams), die dit jaar plaatsvindt in Kaapstad, Zuid-Afrika. Er wordt gespeeld om de Italia Cup (mannen 35+), Tony Trabert Cup (mannen 40+), Dubler Cup (mannen 45+), Suzanne Lenglen Cup (vrouwen 35+), Young Cup (vrouwen 40+) en Margaret Court Cup (vrouwen 45+).

De Nederlandse delegatie hoopt de successen van vorig jaar te evenaren, toen er goud werd gepakt in de Suzanne Lenglen Cup, de Italia Cup en de Dubler Cup. Bij de mannen 40+, in de Tony Trabert Cup, hoopt Oranje voor het eerst sinds 2013 de wereldtitel weer te veroveren. De verwachtingen zijn hoog gespannen met Bart Beks (foto), nummer één van de wereld 35+, in de gelederen. In de afgelopen drie edities veroverden de Nederlandse mannen 40+ telkens zilver.

Medaillekansen

Raijmakers denkt dat er op elk onderdeel medaillekansen zijn voor de Nederlandse formaties. Hij heeft weer een sterke selectie kunnen samenstellen, en ook enkele spelers moeten teleurstellen. Het is lastiger kiezen sinds de selectie niet meer wordt samengesteld puur op basis van de prestaties op de nationale kampioenschappen. "Het is soms lastig vergelijken, maar dat zijn luxe problemen", zegt Raijmakers. "Het wordt sterk gepromoot. De laatste jaren zijn er ook steeds meer ITF Seniors-toernooien op Nederlandse bodem bijgekomen. Het niveau is daardoor gestegen."

In de week na de WK voor teams mikken de spelers in Kaapstad op persoonlijke glorie in de Young Seniors World Individual Championships (25 maart-1 apri).

Splitsing

De WK voor veteranentenniss(t)ers is sinds twee jaren opgedeeld in drie toernooien. Voor het eerst gehouden in 1981 was het twaalf jaar later al dusdanig gegroeid dat een eerste splitsing werd gemaakt. Tussen Seniors en zogenaamde Super-Seniors. Sinds 2015 is de categorie Young Seniors erbij gekomen. De verdeling is sindsdien: Young Seniors 35-50 jaar, Seniors 50-65 jaar en Super-Seniors 65-85 jaar.

Dit jaar is de WK Seniors eind oktober/begin november in Miami (Florida), Verenigde Staten. De WK Super-Seniors is enkele weken daarvoor in Lake Nona (Florida), Verenigde Staten.

Klik hier voor meer informatie over de ITF Young Seniors World Team Championships.